Вбивали на вулицях, бо так хотілось: свідок розповіла про жорстокість росіян під Києвом

Росіяни вбивали селян та, прикриваючись українцями, обстрілювали Бучу та Ірпінь на Київщині.

Про це розповіла українська акторка Анастасія Пустовіт, яка два тижні провела в окупації росіян у селищі Немішаєве під Києвом, повідомляє Укрінформ із посиланням на Медіа Центр Україна у Львові.

«Перша колона російської техніки, яка зайшла в Немішаєве, налічувала 40 одиниць. Ми не могли покинути штаб, і тому три доби семеро людей лишались у штабі і просто чекали, коли нас усіх вб’ють. Під'їхав танк під двері будинку культури, де був штаб, і розстріляв вулицю, і будинки, які були поряд, щоби люди не чинили спротиву і не виходили. Людей на вулицях вбивали, бо їм (росіянам – ред.) так хотілось. Люди, які надходили до нас пораненими, – всі звичайні селяни. Росіяни поставили поруч техніку і, прикриваючись нами, обстрілювали Бучу та Ірпінь», - сказала Пустовіт.

Вона уточнила, що 24 лютого, коли почалася війна вирішила переїхати в Немішаєве до батьків. Селище розташоване приблизно за 10 км від Бучі та за 13 км від Бородянки з іншого боку.

26 лютого у місцевому будинку культури організували власний волонтерський штаб, в якому допомагали і забезпечували громаду речами першої необхідності. З

За словами Пустовіт, уже 3 березня в штабі почали з’являтися перші поранені, рани зашивали лікар-анестезіолог і ветеринар, які теж перебували в штабі. А робили шви звичайною рибальською волосінню, яку напередодні замочили в спирті.

Коли почалися перші перемовини про «зелені коридори», акторка з родиною вирішила тікати з окупації. Під обстрілами їм вдалося вирватися з Київщини.

«Ми почали виїжджати на свій страх і ризик. Було повідомлення, що відкриваються "зелені коридори" і буде режим тиші. Але, поки ми їхали, не було жодного режиму тиші. Десь стріляли, ми бачили в кюветах розстріляні автівки з написами «Діти». Ми знали, що перед нами колону розстріляли, і, коли приїхали, дізнались, що після нас теж колону розстріляли», - додала Пустовіт.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.