За два дні із Сум евакуювали близько 50 тисяч осіб - ОВА

За дві дні, 8 і 9 березня, із Сум евакуювали близько 50 тис. осіб - більше, ніж навіть було заплановано.

Про це повідомляє в Телеграмі голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький, передає Укрінформ.

"Близько 50 тисяч осіб евакуювались із Сум протягом 8 та 9 березня. Сьогодні, 9 березня, з Сум виїхало близько 10 тисяч приватних легкових автомобілів (це близько 40 тис осіб) та 85 автобусів (близько 4 тис. людей)", - йдеться у повідомленні.

Живицький зазначив, що евакуацію організувала обласна влада спільно з Офісом Президента. Автобуси для евакуації надало керівництво Полтавської області. Бажану кількість людей на евакуацію подавала Сумська міська рада. У підсумку вдалося забезпечити вивезення навіть більшої кількості людей за ту, що вказана в листі місцевою владою.

При цьому голова ОДА наголосив, що не обійшлося без прикрих випадків: 9 березня рішення військової адміністрації про місця виїзду автобусів змінили представники Сумської міської ради. Це внесло дезорганізацію в процес, наразило на небезпеку людей і затягло процес виїзду до пізнього часу.

ОВА звертається з цього приводу до правоохоронних органів і чекає, що буде надана правова оцінка діям представників органу місцевого самоврядування.

Як повідомляв Укрінформ, у середу, 9 березня, гуманітарними коридорами вдалося евакуювати близько 48 тисяч мирних мешканців Сум, Енергодара і Київщини. Триває евакуація мирного населення з Харкова залізницею та автобусами.

24 лютого президент путін оголосив про початок російського вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають у житлові будинки.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.