У Сумах через COVID-19 призупинили плановий е-запис до лікарів

У Сумах у зв’язку зі зростанням звернень осіб з COVID-19 до закладів первинної медичної допомоги у ЦПМСД призупинено плановий електронний запис до лікарів.

Про це повідомляє Інформаційний портал Сумської міської влади, передає Укрінформ.

"Захворюваність сумчан на гостре респіраторне захворювання COVID-19 за останній тиждень зросла на 62%. Про це під час апаратної наради при міському голові Олександрові Лисенку повідомила начальник управління охорони здоров'я Олена Чумаченко... Посадовець також нагадала, що у зв’язку зі значним зростанням звернень осіб з COVID-19 до закладів первинної медичної допомоги у ЦПМСД призупинено електронний запис до лікарів і обмежено візити з профілактичною метою", - сказано в інформації.

За інформацією Чумаченко, в Україні та в Сумах спостерігається погіршення епідеміологічної ситуації, зокрема, відсьогодні на території Івано-Франківської області починають діяти карантинні обмеження червоної зони, сім областей України, в тому числі й Сумська, перебувають у помаранчевій зоні епідеміологічної небезпеки.

Читайте також: У 17 регіонах України лабораторно підтвердили штам Омікрон - 173 випадки

У Сумах минулого тижня щоденно фіксувалося понад 500 недужих. За підсумками минулого тижня кількість нових хворих зросла на 62%, активних хворих – на 52%.

«COVID-19 помолодшав, – за тиждень коронавірусну інфекцію виявлено у 796 дітей. Кількість активних хворих дітей, у порівнянні з позаминулим тижнем збільшилась на 78%, – повідомила Олена Чумаченко. – Позитивним є той момент, що сумчани найбільше зараз лікуються амбулаторно та у більшості випадків не потребують госпіталізації».

У міських лікарнях з коронавірусною хворобою перебуває 173 особи: 126 дорослих хворих (зайнято 25,2% ліжок із 500 визначених для надання допомоги) та 47 дітей (зайнято 35% ліжок зі 135 визначених для надання допомоги).

Серед 126 дорослих, що перебувають на стаціонарному лікуванні з COVID- 19 невакцинованих 60% – 75 хворих, серед хворих на кисневій терапії – 83% невакциновані, серед тих, кому потрібна інтенсивна терапія в реанімації,– 100% це нещеплені особи (13 пацієнтів). Серед 10 хворих, що потребують вентиляції легень, – усі пацієнти невакциновані.

Читайте також: На Закарпатті зростає захворюваність, ОДА заявляє про загрозливу ситуацію з COVID-19 серед дітей

Для дорослих пацієнтів у міських лікарнях залишаються вільними 384 місця, усі вони забезпечені киснем. Для дітей вільними залишаються 88 ліжок, також усі забезпечені киснем.

До лікарень обласного підпорядкування станом на п’ятницю госпіталізовано 68 сумчан, в реанімації перебувають сім осіб, до апарату ШВЛ підключені шість пацієнтів.

Міський голова Сум Олександр Лисенко вкотре нагадав, що задля уникнення складного перебігу захворювання містянам необхідно пройти повний курс вакцинації проти COVID-19.

Протягом вихідних 22-23 січня проведено 302 щеплення. Загалом, провакциновано 79,5% мешканців міста.

Читайте також: В Україні одна «червона» та 10 «помаранчевих» областей – МОЗ

Загалом за минулу добу в Сумах та області зафіксовано 856 нових випадків захворювання коронавірусом.

У разі ще більш стрімкого поширення хвороби на території громади та збільшення кількості хворих, міський очільник Сум доручив начальнику управління освіти і науки опрацювати питання переведення учнів початкової ланки на дистанційне навчання до стабілізації епідеміологічної ситуації.