СБУ заблокувала на Луганщині схему виведення грошей на окуповані території

Фото

У Луганській області СБУ поклала край діяльності “фінансового центру”, який переказував кошти на тимчасово окуповані території.

Про це повідомляє СБУ, передає Укрінформ.

“Як свідчать матеріали слідства, механізм полягав у діяльності на тимчасово окупованій території тіньової фінансової установи, яка “спеціалізувалася“ на незаконному переведенні коштів на підконтрольну українській владі територію та у зворотному напрямку. За неповні 7 років її функціонування загальний обсяг коштів, переведених нелегальною фінустановою тільки через українську платіжну систему, сягнув 87 млн гривень“, - зазначають у спецслужбі.

Клієнти сплачували за кожну операцію до 7%, з яких ділки систематично відраховували податки до так званого “бюджету ЛНР”.

За даними слідства, підприємець з Луганська організував тіньову фінустанову ще у 2015 році. В умовах відсутності на ТОТ банківської системи “фінансовий центр” надавав клієнтам послуги з переведення у готівку коштів з карток українських банків, поповнення електронних гаманців, обміну валют, міжнародних грошових переказів та інших фінансових операцій.

У ході обшуків, проведених у декількох містах Луганської області, у спільників “фінансистів” вилучили: понад 300 банківських карток клієнтів, які фактично мешкають або вже померли на ТОТ, комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності, чорну бухгалтерію, готівку в різній валюті загальною сумою майже 6 млн грн.

У межах розпочатого кримінального провадження співробітники СБУ викрили та затримали організатора “фінансового центру”. Йому повідомили про підозру за ч. 3 ст. 110-2 КК (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України) та за рішенням суду взяли під варту.

Читайте також: СБУ ліквідувала у колоніях банди, які координували з Росії

Вирішується питання щодо накладення арешту на вилучені кошти та майно підозрюваного, а також повідомлення про підозру іншим особам, причетним до оборудок.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2021 року контррозвідники Служби безпеки України викрили керівника однієї із шахт держпідприємства “Волиньвугілля” на фінансуванні так званої “ЛНР”.