СБУ впіймала «на гарячому» агента російської військової розвідки

Фото, відео

Службовці СБУ затримали «на гарячому» агента російської військової розвідки, який спланував серію терактів в Одеській області.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

За даними силовиків, агентом виявився іноземець, який періодично приїжджав в Україну за завданням російських спецслужб. Його кураторами були представники російської військової розвідки, які діють з території невизнаної "Придністровської молдавської республіки".

"Головним завданням зловмисника було розхитування суспільно-політичної ситуації в Одеській області через проведення диверсій та терористичних актів. Уже встановлено, що він організував підпал військового автомобіля ЗСУ в Одесі у грудні 2021 року, облив пам’ятник загиблим у війні з РФ українцям", - заявили в СБУ.

Крім того, за даними української спецслужби, об’єктами посягання агента мали стати офіси волонтерських і громадсько-політичних структур патріотичного спрямування, а також військова техніка в Одеській області.

Таким чином російські спецслужби хотіли провести інформаційно-психологічні спецоперації в контексті нібито «наявності на території Одеського регіону проросійського підпілля та антиукраїнських настроїв населення», наголошують в СБУ.

Повідомляється, що організатора терактів затримали під час зустрічі з виконавцем, коли зловмисник ставив нове "завдання" щодо підпалу військової техніки та передав гроші за попередній підпал автомобіля ЗСУ.

Слідчі СБУ повідомили викритому агенту про підозру за ч. 2 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України. Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до протиправної діяльності.

Як повідомлялось, контррозвідка СБУ з 2014 року в різних регіонах країни нейтралізувала понад 30 ворожих агентурних мереж. Більш ніж 180 зловмисників засуджені за державну зраду та шпигунство.