У Миколаєві відкрили виставку ікон до Дня Святого Миколая

Фото

У Миколаївському обласному художньому музеї запрацювала виставка "Українська домашня ікона" з приватної колекції, у рамках якої діти малювали образ Святого Миколая.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили у пресслужбі музею.

«Експозиція виставки «Українська домашня ікона» з приватної колекції налічує понад 200 творів. Найбільш розповсюджені образи Святого Миколая, Богородиці, Ісуса Христа тощо», - розповіли у музеї.

Там також зазначили, що представлені ікони написані для родинної обрядової практики. Адже домашні ікони здавна грали важливу роль для розвитку національної етнічної самосвідомості. Це, в першу чергу, захист від ворожих сил, оберіг, що забезпечує родинний добробут. Українці сприймали ікони, як «вікна» в інший світ, засіб зв’язку з Царством Небесним.

Виставка «Українська домашня ікона» у Миколаєві / Фото: Миколаївський обласний художній музей ім. Верещагіна, Олександр Гресь/Суспільне Миколаїв

Ікони для домівок могли писатися як професійними, так і народними майстрами-самоуками відповідно до світоглядних та духовних потреб українського народу.

Також в рамках виставки, яка відкрилася напередодні Дня Святого Миколая, відбулася акція "Святий Миколай - захисник, рятівник, цілитель". Учні миколаївської дитячої художньої школи малювали образ Святого Миколая. Роботи дітей будуть також будуть на першому поверсі музею.