СБУ викрила мережу, яка виготовляла до 500 фейкових COVID-сертифікатів на місяць

Фото

Служба безпеки України викрила нові мережі із виготовлення та продажу фейкових COVID-сертифікатів на Львівщині та Вінниччині. За попередніми оцінками, зловмисники «вакцинували» на папері близько 500 осіб щомісяця.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

Зазначається, що на Львівщині фальшуванням COVID-сертифікатів займалася ціла амбулаторія. Зловмисники систематично видавали документи про вакцинацію без фактичного проведення щеплення. За попередньою інформацією, медпрацівники видавали до 20 фальшивок щодня, «працюючи» у такому режимі протягом шести місяців.

За даними слідства, схему організували лікарі одного з медзакладів області. Вони вносили недостовірні дані про вакцинування до єдиної державної системи обліку «eHealth» без фактичного проведення ін’єкцій. До схеми залучили й середній медперсонал закладу. У пошуку «клієнтів» були задіяні родичі, знайомі зловмисників. Вартість фейкового сертифіката про вакцинацію становила від 2 тис. до 3,5 тис. гривень.

У СБУ зазначають, що мережу на Вінниччині організували лікарі сімейної медицини місцевих комунальних закладів охорони здоров’я. «Клієнтів» знаходили серед пацієнтів, які не бажали вакцинуватися, а також через посередників.

Упродовж кількох місяців зловмисники виготовляли щодня до 5 фейкових сертифікатів. За виготовлення фальшивки та внесення неправдивих відомостей в електронну систему «eHealth» вони брали від 3,5 тисячі до 7,5 тисячі гривень.

Триває слідство для притягнення до відповідальності всіх причетних до схеми осіб.