Суд дозволив розслідування щодо одного з організаторів одеського «антимайдану»

Приморський райсуд Одеси санкціонував заочне спеціальне розслідування співробітниками Служби безпеки України злочинів одного з організаторів одеського «антимайдану» Валерія Каурова.

Як передає Укрінформ, про заочне розслідування щодо Каурова, йдеться в ухвалі слідчого судді Вадима Коваленка.

«Надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №22016210000000196 від 22 листопада 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України», - йдеться в ухвалі судді.

Зазначається, що слідчим УСБУ доведені обставини щодо необхідності здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Зокрема, суд встановив, що «викладені у клопотанні (слідчого УСБУ та прокурора – ред.) обставини і додані до нього матеріали свідчать про наявність обґрунтованої підозри щодо скоєння інкримінованого кримінального правопорушення, а також враховуючи той факт, що підозрюваний ухиляється від явки на виклик слідчого, переховується від органів досудового розслідування та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності й оголошений у розшук».

За даними досудового слідства, на початку 2014 року підозрюваний Кауров брав «активну участь у масових заходах проросійського спрямування на площі «Куликове поле» в Одесі, де було розташоване наметове містечко так зв. «антимайдану» із комп`ютерною технікою, підключеною до мережі Інтернет, для транслювання публічних виступів».

17 березня 2014 року Кауров відбув з аеропорту «Одеса» до Москви авіарейсом AFL1809 «Одеса-Шереметьєво», і досі переховується від слідства на території Російської Федерації.

Як повідомлялося, 9 червня поточного року Приморський райсуд Одеси також санкціонував заочне спеціальне розслідування співробітниками Служби безпеки України щодо ексдепутата-втікача Ігоря Маркова, який очолював партію "Родина", а після втечі з України переховується в Російській Федерації.

Маркову інкримінують вчинення злочинів за ознаками ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч. 2 ст. 258-2 (публічні заклики до вчинення терористичного акту), ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.