В Одесі посли та дипломати вшанували пам’ять загиблих у роки Першої світової

Фото

Посли Франції, ФРН та представники чотирьох дипмісій в Україні відзначили 11 листопада на 2-му Християнському кладовищі Одеси 103-ю річницю закінчення Першої світової війни та вшанували пам’ять воїнів, загиблих у роки Першої світової війни і похованих у «морській столиці» України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми разом із послом Німеччини в Україні пані Анкою Фельдьгузен вирішили прибути до Одеси, де поховані військові як Франції, так і Німеччини, для участі в церемонії покладання квітів. Їх могил. Дуже важливо вшанувати їх пам'ять, навіть якщо з тих пір минуло більше ста років. І сьогодні також важливо нагадати в Одесі, що Франція і Німеччина, які понад століття тому були супротивниками, зараз є вірними союзниками», - зазначив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен..

Пан посол зауважив, що «сьогодні тут присутні також представники інших країн, як брали участь у Першій світовій війні».

В Одесі вшанували загиблих у Першій світовій війні / Фото: Ніна Ляшонок. Укрінформ

Як наголосила посол Німеччини пані Анка Фельдьгузен, «приємно сьогодні констатувати, що німці та французи знайшли шлях до примирення, бо у наших країнах нема родин, де б не було жертв війни. Ми знаємо про мільйон таких жертв, але багато мільйонів постраждали внаслідок Першої світової війни. Тому ми й зараз спільно працюємо над тим, що такі події більше не повторилися, в тому числі для закінчення воєнних дій на сході Україні».

Посли Франції та Німеччини, а також військові аташе посольств Польщі, Бельгії, Японії та Австралії поклали квіти до відновлених меморіалів на місцях поховання французьких пілотів Марка Боньє, Марселя Шандона, Жана Робіне, братських поховань 21-го воїна Австро-Угорщини та хорватських солдатів і офіцерів.

В урочистій церемонії також взяли участь міський голова Одеси Геннадій Труханов, перший заступник голови Одеської ОДА Борис Волошенков, командувач ВМС ЗС України контрадмірал Олексій Неїжпапа та інші представники ЗС України.