СБУ викрила масштабне забруднення земель на Закарпатті - збитки на понад ₴34 мільйони

Служба безпеки України викрила керівництво ТОВ «Прикарпатзахідтранс», що спеціалізується на транспортуванні нафтопродуктів, на масштабному забрудненні земель у Закарпатській області, внаслідок чого екології регіону заподіяні збитки на понад 34 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба СБУ.

"Наприкінці 2018 року це підприємство самовільно почало демонтаж резервної гілки нафтопроводу "Самара – Західний напрямок". Зокрема демонтовано цистерни та майже 33 км трубопроводу. І це без жодної дозвільної документації. З метою отримання надприбутків, ділки приховано "закопували" у ґрунт небезпечні відходи із цистерн. При цьому вони постійно нарощували обсяги небезпечних речовин, що могло спричинити екологічну катастрофу", - зазначили у СБУ.

Правоохоронці встановили, що внаслідок несанкціонованого демонтажу трубопроводу, залишками паливно-мастильних матеріалів забруднено майже 20 тис. кв м земель. Частина із них - поблизу місцевого водозабору.

Читайте також: СБУ цьогоріч запобігла рейдерському захопленню 8 стратегічних підприємств

За висновками експертів, дії зловмисників призвели до тяжких наслідків із забруднення та псування земель. Інженерно-екологічна експертиза підтвердила суму завданих державі збитків на понад 34 млн грн.

Під час обшуків за місцями діяльності підприємців та відокремленого підрозділу нафтобази правоохоронці вилучили документацію, яка доводить проведення оборудки.

Колишньому головному інженеру компанії «Прикарпатзахідтранс» вже повідомили про підозру за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість).

Тривають слідчі дії у межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 239 (забруднення або псування земель), ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України для встановлення та притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до протиправної діяльності.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ повідомила про підозру керівнику структурного підрозділу комунального підприємства на Кіровоградщині за фактом скидання технологічних відходів у річку Інгул.