Хімічне підприємство зливало відходи у Сіверський Донець - СБУ

Фото

Служба безпеки України викрила посадовців одного з великих хімічних підприємств на значних порушеннях екологічного законодавства, що ледь не призвело до екологічної катастрофи в руслі ріки Сіверський Донець.

Про це йдеться у повідомленні СБУ у Фейсбук, передає Укрінформ

Впродовж тривалого часу виробництво «економило» на ремонті та модернізації очисних споруд і зливало тони небезпечних відходів у Сіверський Донець. А щоб не платити екологічний податок у повному обсязі, посадовці занижували об’єми шкідливих викидів, повідомляє СБУ.

За висновками експертизи, рівень вмісту заліза у воді перевищує допустимий рівень у 15 разів, азоту амонійного - у 5 разів. Задокументовано і значне перевищення вмісту нафтопродуктів, магнію, сульфатів, фосфатів тощо.

В СБУ наголосили, що річка збагачує питні горизонти Лисичанська, Рубіжного Сєвєродонецька, інших населених пунктів і є найбільшим магістральним каналом меліорації земель регіону.

За даними слідства, лише за півроку хімічне виробництво завдало навколишньому середовищу шкоду на суму понад 270 тис. грн.

У межах відкритого кримінального провадження проведено обшуки в адміністративній будівлі підприємства і отримано документальні докази порушення посадовцями екологічного законодавства.

Читайте також: Біля узбережжя України виявили судно, яке забруднило воду в Чорному морі

Наразі одному з керівників повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 242 (порушення правил охорони вод) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії для виявлення усіх причетних до правопорушення осіб.