У Чернігові розгорнули 200-метровий рушник і зафіксували національний рекорд

Фото

У Чернігові, з нагоди відзначення Дня Конституції України, розгорнули 200-метровий полотняний рушник, оздоблений у стародавній техніці вибійки, та зареєстрували національний рекорд.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я сподіваюся, що цей челендж підхоплять інші регіони, і потім усі ці рушники ми зможемо зшити й помилуватися прекрасними орнаментами", - сказала на акції голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко.

У Чернігові розгорнули унікальний 200-метровий рушник / Фото: Наталія Потапчук, Укрінформ

Вона відзначила, що святкувати День Конституції у єдності та взаємодії - це "дуже круто". І попросила пам’ятати про це під час проведення сесій у громадах та прийняття корисних для Чернігівщини рішень.

Представниця Книги рекордів України Яна Коньок зауважила, що такий рекорд встановлюється не просто задля експертизи, а для об’єднання людей спільною справою та демонстрації елементу, який усіх гуртує.

У Книгу рекордів чернігівський рушник завдовжки понад 200 м і завширшки 2,2 м потрапив як найбільший рушник України, на який у стародавній техніці вибійки нанесено "Дерево життя". Малюнок набивали майстри народних ремесел, представники усіх 57 територіальних громад області, різних громадських організацій, у тому числі національних меншин, органів влади і місцевого самоврядування та всі охочі долучитися до спільної справи.

Дипломи Книги рекордів Яна Коньок вручила Чернігівській ОДА в особі її голови, а також майстрам Чернігівського обласного центру народної творчості (ОЦНТ) Наталії Войстриковій та Андрію Каменецькому. Пані Наталя розробила ескіз малюнка, а різьбяр Каменецький виготовив дерев’яні штампи, за допомогою яких малюнок наносився на тканину.

Читайте також: На Вінниччині встановили рекорд України з наймасовішого виконання «Щедрика» Леонтовича

Рушник урочисто, під музику й українські пісні, розгорнули на в’їзді в Чернігів із боку Києва - біля підніжжя Катерининської церкви. Транспорт пускали в об’їзд, хоча чимало машин стояли на трасі віддалік і чекали закінчення заходу.

Як розповідало агентство, створювали рушник у Чернігівському обласному центрі народної творчості впродовж 15 робочих днів шляхом проведення майстер-класів із нанесення вибійки на полотно. Дерев’яні штампи вкривалися акриловою фарбою, учасники процесу оздоблення притискали їх до тканини ударом спеціального молотка і залишали потрібний відбиток. Кінцевим результатом цієї роботи стало нанесення традиційного для Чернігівщини народного орнаменту.

За словами заступника директора ОЦНТ Володимира Богдановича, технологія вибійки - дуже давня. Перші згадки про неї датуються IX століттям, а в XIII, за часів Русі, вибійка була вже досить поширеною і популярною у сіверян.

Унікальний і рекордного розміру рушник виготовлявся у межах проєкту "Чернігівщини дерево-життя - могутньої України оберіг". Його реалізацією ініціатори прагнули об’єднати суспільство навколо давніх українських традицій та показати єдність нашого народу.