Очільник поліції Вінниччини назвав візит журналістів «СтопКор» до нього додому провокаційним

Начальник ГУНП Віннниччини відкидає звинувачення, начебто він не задекларував будинок, у якому проживає, а відвідини його домівки журналістами вважає провокацією.

Про це начальник Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Юрій Педос заявив у четвер на пресконференції, коментуючи скандал, пов’язаний з інцидентом з журналістами Інформаційного порталу «СтопКор», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З приводу звинувачення, яке звучить на мою адресу, що я не задекларував будинок, - це брехня, оскільки я будинок декларую вже три роки. Я три роки там живу зі своєю родиною - жінкою та двома доньками. Крім того, я, як посадова особа, яка займає відповідальне становище, відноситься до відповідної категорії, подаю ці декларації у НАЗК щороку і НАЗК їх перевіряє. За три роки не було жодного припису чи заяви, що щось не так заповнив. Я звернувся до голови Національного агентства з питань запобігання корупції з листом, щоб НАЗК перевірило повністю достовірність інформації, викладеної у моїй декларації, і надало копії висновків перевірок за всі роки», - повідомив Педос.

Він зазначив, що не приховує свого місця проживання, воно внесене у декларацію, але дана інформація є конфіденційною і тому публічно в декларації не відображається.

Начальник ГУНП в області повідомив, що будинок, у якому він проживає, належить його батькові, який його збудував на своїй ділянці ще до призначення Педоса на посаду. Він наголосив, що будинок не внесений в його декларацію як об’єкт нерухомості тому, що ще не зданий в експлуатацію, оскільки там тривають будівельні роботи, і де-юре цей будинок є об’єктом незавершеного будівництва; відомості про нього в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відсутні.

Що ж до візиту журналістів Інформаційного порталу «СтопКор» до його будинку, то Педос вважає візит провокаційним. 

«Кожний працівник поліції, розслідуючи якусь справу, завжди наражається на небезпеку, може очікувати якихось провокаційних дій з боку злочинців, яких ми затримуємо. Я розцінюю ці напади, як пов’язані з моєю професійною діяльністю, оскільки моя позиція дуже принципова щодо злочинності. В нас є багато яскравих прикладів щодо затримання озброєних груп, які вчиняють рейдерські захоплення та інші злочини. Зокрема, нещодавнє (два тижні тому) рейдерське захоплення у Вінниці по вул. Арабея, 7. Ми затримали 10 чоловік, які назвалися київською охоронною фірмою, і декларували, що законно використовують зброю. Зайшли у приміщення, незрозуміло на яких підставах, з колишньою власницею, заблокували всі входи і виходи для реальних власників (тому що документи, а це річ дуже фактажна, вона показує одразу по реєстрах, хто є власник). І коли власник звернувся до поліції, як поліція мала відреагувати?» - сказав Педос.

Саме з помстою однієї зі сторін конфлікту через невдоволення діями поліції в даній ситуації Педос пов’язує низку публікацій про нього негативного змісту під час вихідних і подальший приїзд журналістів «СтопКору».

«Саме зі сторони підозрюваної у цій справі, яка найняла згадану охоронну фірму, йдуть такі статті про мою сім’ю, йдуть незрозумілі спостереження, незрозуміло по якій санкції, за моєю родиною, дітьми, ведеться зйомка моєї життєдіяльності, виливається бруд і перекручуються факти по кримінальних провадженнях», - сказав начальник ГУ НП в області.

Також, на його думку, ці інформаційні атаки можуть бути пов'язані з розслідуванням кримінального провадження за ст. 356 щодо ТОВ «Фруктона-ВН». Утім, не відкидає Юрій Педос і політичної складової таких атак.

Педос сказав, що інформаційний тиск і подальший візит до нього додому журналістів спричинив негативний вплив на членів його родини - у матері та дружини стався гіпертонічний криз, і довелося викликати «швидку». Відтак, спілкувався з журналістами «на емоціях».

«За час мого перебування на посаді я ніколи не відмовляв журналістам у спілкуванні, я його ніколи не уникаю. Але я ніколи не зможу змиритися з тим, що у мою професійну діяльність починають втягувати мою родину», - сказав Педос.

Він заявив, що журналісти, які приходили до нього, не показали посвідчення, одразу перейшли до провокаційних запитань і "почали виводити на емоції".

"Я розумію, я визнаю, що можливо щось не так сказав. Але вибачте, в мене за спиною стояли діти, які плакали, і дружина. Я о пів на дев’яту ранку не був у статусі, що я сиджу у кабінеті в формі і керую підрозділом. Я в першу чергу батько, чоловік, людина, яка повинна захищати свою сім’ю", - каже Педос.

Він зазначив, що, розуміючи ризики, пов’язані з його роботою, відреагував на «напад на його родину» і викликав наряд поліції, а також поставив питання про підслідність справи, «щоб я на неї не впливав, не був заангажований».

За словами Педоса, ніякого "упередженого відношення" з його сторони в бік цих журналістів не буде», але він вимагатиме вибачень перед своєю родиною.

Як повідомлялося, вранці 28 квітня журналісти Інформаційного порталу «СтопКор» прибули до будинку в с. Агрономічне під Вінницею, де мешкає начальник ГУНП у Вінницькій області Юрій Педос і очікували його біля воріт. Згідно з публікацією «СтопКору», «знімальна група приїхала до незадекларованого маєтку управлінця, аби здійснити зйомки та взяти його коментар. Педос спочатку спілкувався, а потім перейшов на крик. Видання зазначає, що поліцейські забрали у журналістів камеру та картку пам’яті з відеозйомок з-під будинку начальника ГУНП в області Педоса. В іншій публікації того ж дня «СтопКор» стверджував, що «начальник поліції Вінничини Педос «виростив» на землі для садівництва маєток і не задекларував його».