У Харкові Парад вишиванок зібрав дві тисячі людей

Фото

Дві тисячі харків'ян пройшли у вишиванках головною Сумською вулицею з площі Конституції до площі Свободи.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Хода, для участі в якій люди одягли традиційне українське вбрання, стартувала о 16 годині від площі Конституції, щоб приєднатися до Всеукраїнської акції "Парад вишиванок".

У Харкові відбувся парад вишиванок та святковий концерт / Фото: В’ячеслав Модієвський, Укрінформ

Учасники ходи несли квіти, прапори України та червоно-чорні прапори, плакати з символікою громадських організацій, у тому числі об'єднань волонтерів та учасників АТО. З піснями хода дійшла до театру опери та балету імені Лисенка.

Заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев зазначив, обласна адміністрація радо підтримує ініціативу громадськості щодо проведення цього свята.

"Зранку в мене був гарний настрій, коли я побачив, скільки на вулицях харків’ян у вишиванках. Нарешті ми масово стали шанувати свої традиції, зокрема вишиванку - наш символ, наш оберіг, з яким ми йдемо вперед", - наголосив він.

Біля намету "Все для перемоги" парад знов зупинився для підтримки активістів, які чергують тут цілодобово, захищаючи не тільки намет, а, як вони кажуть, й свободу слова та право громади на ініціативу. До речі, біля головного намету сьогодні з'явився намет Харківської обласної громадської організації "Спілка ветеранів АТО". Зараз біля наметів діє вільний мікрофон, люди у вишиванках співають, читають вірші.

Громадський порядок під час параду охороняють понад 300 поліцейських.

Як повідомляв Укрінформ, 15 травня погоджувальна комісія Харківської міськради запропонувала перенести проведення масового заходу з використанням намету з площі Свободи на площу Захисників України., однак активісти, які охороняють намет "Все для перемоги", відмовились від пропозиції.

Читайте також: Запоріжці взяли участь у ювілейному Марші вишиванок

12 травня на площі Свободи у центрі міста зібралися півтисячі людей на захист намету "Все для перемоги!", вимагаючи від міської влади захисту цього символічного агітаційного стенда, який вже 5 років розповідає містянам про події на сході України.

9 травня Харківський міський голова Геннадій Кернес заявив у Facebook, що готовий задовольнити петиції харків'ян щодо знесення намету на площі Свободи та повернення нинішньому проспекту Григоренка імені маршала Жукова.