У Запоріжжі відкрилася виставка про українців, які вижили у нацистських концтаборах

Фото

У понеділок, 6 травня, у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори». Виставку приурочено до Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На виставці «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори» представлено 30 доль українців. Це історії з продовженням, історії з життя людей, які жили після війни. Вже після війни вони наважились розповісти про своє життя у неволі», - говорить директор Запорізького обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовськой.

Директор Департаменту культури, туризму та релігій Запорізької ОДА Владислава Мороко підкреслив, що у часи Другої світової війни "абсолютна більшість загинула не від кулі, а від ран, голоду та у концтаборах".

Виставка «Тріумф людини. Жителі України, які пройшли нацистські концтабори »/ Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

На кількох десятках стендів розмістили чимало архівних фотографій та історій. Одна з них про Аркадія Вайспапіра, він потрапив у табір смерті Собібор, де людей знищували чадним газом. Собібор став третім за чергою табором для 22-річного Аркадія. Він разом із друзями спланували повстання, яке почалось 14 жовтня 1943 року.

«Мене всього трусило. Я ж до цього декілька місяців воював, стріляв, і в рукопашному ми близько, один на один, билися, я в нього стріляв, а він в мене. А ось сокирою вбити – це по-іншому, це страшно», - розказував Аркадій про те, як вбив нациста в кравецькій майстерні, де той приміряв костюм. Ця історія написана на одному із стендів виставки.

Читайте також: На Хрещатику відкриється виставка про українців у таборах ГУЛАГУ

До кінця війни із 500 в’язнів табору Собібор залишилось 43. Серед них і Аркадій. Після війни він одружився, мав двох синів. Закінчив Запорізький індустріальний інститут, працював на Донбасі. У 1994 році разом із сім’єю переїхав до Києва. Помер 11 січня 2018 року.

Виставка у Запорізькому краєзнавчому музеї триватиме до 18 травня. Потім вона відправиться по всіх районах області.

Ідея створення виставки належить Українському інституту національної пам’яті.