В усіх регіонах України загострилася пожежна небезпека

Щодня в природних умовах по всій Україні фіксується до шестисот пожеж, і за три місяці їх кількість в 11 разів перевищила торішній показник за цей самий період.

Про це сказав голова ДСНС Микола Чечоткін під час доповіді на засіданні уряду в середу, 10 квітня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В усіх регіонах держави відмічається значне загострення ситуації з пожежами в природних екосистемах, яка тільки погіршується. Щоденно фіксується до шестисот пожеж, а пожежонебезпечний період ще не розпочався. За три місяці кількість пожеж перевищила 13 тисяч, що в 11 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року, а їх площа зросла у 21 раз і становить 14 тисяч гектарів", - сказав Чечоткін.

Він додав, що найбільше пожеж зафіксовано у Київській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Одеській областях. За його словами, на лісових масивах та торфовищах ситуація складна, але контрольована. Натомість через спалювання сухої рослинності на присадибних ділянках поблизу населених пунктів, а також на сміттєзвалищах і в заплавах річок виникло 12 тисяч 700 пожеж.

"Особливо тривожним є те, що під час спалювання сухої трави та очерету загинуло 16 людей", - підкреслив Чечоткін.

Голова ДСНС також звернув увагу на ту обставину, що негативні тенденції з пожежами критично нарощуються, і в Чорнобильській зоні відчуження лише за останній тиждень виникло шість пожеж, а від початку року - 26.

"Як свідчить аналіз, основною причиною загострення ситуації з пожежами у природних екосистемах є те, що органи влади, лісокористувачі та власники торфовищ майже не розпочали роботи з протидії пожежам, на місцях практично не організовано роз'яснювальну та профілактичну роботу серед населення, через що відбувається масове випалювання сухої рослинності", - констатував Чечоткін.

Він зауважив, що в цій непростій ситуації забезпечується реагування на всі пожежі на початковому етапі їх виникнення, при цьому основне навантаження покладається на підрозділи Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Читайте також: Літо наближається: на Київщині - пожежна небезпека 4 класу

"Пропоную центральним органам влади, у сфері управління яких знаходяться лісові масиви та заповідники, запровадити комплекс заходів щодо попередження у них пожеж та оперативного гасіння у разі їх виникнення. Обласним та Київській міській державній адміністрації - організувати роботу серед місцевого населення, відпочивальників, мисливців та рибалок для недопущення випалювання сухої рослинності, виявлення та притягнення правопорушників до відповідальності", - сказав Чечоткін.

Він додав, що місцева влада має також подбати про створення мінералізованих смуг, очищення просік, поновлення доріг для проїзду пожежної техніки, облаштування місць забору води, підтоплення торфовищ.

У відповідь прем'єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що важливо донести цю інформацію до органів місцевої влади, щоб вони якнайшвидше почали реалізовувати протипожежні заходи.