Понад третина водопровідних мереж знаходиться в аварійному стані — Мінрегіон

Більше третини водопровідних та каналізаційних мереж України знаходяться в аварійному стані, також потребує заміни близько 25% насосного обладнання.

Про це Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства повідомило у відповідь на запит Укрінформу.

"Загальна протяжність водопровідних мереж в Україні становить 104 154,0 км, з яких в аварійному стані знаходяться 36 296,0 км або 34,9%. Кількість насосного обладнання у системах водопостачання країни становить – 14909 одиниць, з них потребує заміни – 3 441 або 23,1%", - йдеться у документі.

Також зазначається, що у системі водовідведення 37,6% каналізаційних мереж знаходяться в аварійному стані.

"Загальна протяжність каналізаційних мереж 34 650,0 км, з яких в аварійному стані знаходиться 13043,0 км, або 37,6%", - повідомляє Мінрегіон.

Крім того, зазначається, що кількість насосного обладнання у системах водовідведення країни становить – 7 106 одиниць, з них потребує заміни 1 854 або 26,1%.

Читайте також: Аварія на водогоні паралізувала центр Тернополя

Як раніше повідомляв Мінрегіон, в Україні запроваджується можливість проведення автоматичного моніторингу тиску в системах холодного та гарячого водопостачання. Це дасть змогу оперативніше виявляти та реагувати на аварійні та інші надзвичайні ситуації на водопроводах. Відповідні зміни у ДБН В.2.5-64:2012 “Внутрішній водопровід та каналізація. Частина І. Проектування. Частина ІІ. Будівництво”опубліковані 30 листопада 2018 в Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №11/2018 та вступлять у силу 28 лютого 2019 року. У будівельних нормах щодо водопроводу та каналізації досі не були прописані сучасні рішення швидкого та оперативного виявлення аварій. Тому в нових змінах у ДБН прописана можливість встановлювати прилади вимірювання тиску води, щоб ця інформація оперативно передавалася на диспетчерський пункт. Це дозволить постійно моніторити ситуацію і швидше виявляти несправності.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.