Вибухи під Ічнею: Ми попереджали про наслідки й вони відбулися — комітет ВР

Секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони вважає недоцільним скликати засідання для розгляду ситуації через вибухи на арсеналі в Ічні через те, що не були виконані рекомендації комітету, який відбувся рік тому у зв'язку із вибухами на складах Міноборони.

Про це він повідомив Укрінформу.

«Я вважаю, що комітету нема чого ще раз збиратися, тому що не виконані рекомендації комітету, який відбувся рівно рік тому», - зазначив Вінник.

Він нагадав, що у жовтні 2017 року комітет рекомендував звільнити відповідальних за охорону військових складів, розосередити озброєння та військову техніку, підвищити рівень захищеності небезпечних об'єктів зберігання боєзапасу ЗСУ.

«Ми попереджали про наслідки - вони відбулися», - зазначив секретар комітету.

Коментуючи можливі причини вибухів на арсеналі в Ічні, він зазначив, що їх може бути декілька. 

«Причин може бути скільки завгодно, якщо арсенал знаходиться в такому жалюгідному стані, починаючи від диверсійних, російських спецслужб, закінчуючи побутовими речами», - сказав депутат.

Він додав, що наразі немає інформації щодо того, чи буде голова комітету Сергій Пашинський збирати позачергове засідання комітету для розгляду ситуації із вибухами в Чернігівській області.

За останні п'ятнадцять років це вже чотирнадцятий випадок вибухів на складах боєприпасів і шостий від початку агресії Росії. 

Рік тому, 26 вересня 2017 року, на території військового складу Міністерства оборони у Калинівці, що на Вінничині, сталася пожежа, яка спричинила детонацію боєприпасів. Через надзвичайну ситуацію з небезпечної зони були евакуйовані понад 30 тис. місцевих жителів. Унаслідок НС постраждали дві особи. Вибухи припинилися вранці 28 вересня. За тиждень до цього, на складах боєприпасів у районі села Новоянісоль на Донеччині, сталася пожежа та почали вибухати снаряди.

23 березня 2017 року в місті Балаклія Харківської області на території військового арсеналу Міноборони виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів та розльотом вибухонебезпечних предметів за межі арсеналу. Із зони ураження навколо артскладів було евакуйовано близько 36 тисяч осіб. Зруйновано 392 будівлі. 24 березня пожежу загасили. 

У 2015 році горіли склади боєприпасів у селищі Преображенка, що на Херсонщині та у Сватовому Луганської області.

27 серпня 2008 року біля міста Лозова Харківської області під час пожежі на арсеналі Збройних сил здетонували боєприпаси. Через вибухи  пошкоджені будівлі та споруди 16 підприємств, установ та організацій району. З території військового містечка  евакуйовані близько 7 тис. людей. Матеріальні збитки від вибухів  оцінені в 3 млрд грн.

Читайте також: З арсеналу під Ічнею вже вивезли половину боєприпасів - Міноборони

У Новобогданівці, що у Запорізькій області, військові склади горіли тричі. 6 травня 2004 року від вибухів загинули п'ятеро людей, населення 11-ти населених пунктів евакуювали, пожежу гасили майже 2 тижні. 23 липня 2005 року все повторилося. Від поранень померла одна людина, п'ятеро були поранені. 19 серпня 2006 року  загорілося близько 3 га території складу, знову вибухнули снаряди. Були евакуйовані 1,5 тис. місцевих жителів, 4 тис. осіб поміщені в укриття. Поранення отримали чотири людини.