На Запоріжжі підтвердили 8 випадків лихоманки Західного Нілу

За вересень у Запорізькій області лихоманку Західного Нілу було лабораторно підтверджено у восьми осіб.

Про це повідомляє Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України.

“Серед природно-вогнищевих інфекційних захворювань з трансмісивним механізмом передачі для Запорізької області є актуальною лихоманка Західного Нілу. У вересні поточного року при дослідженні матеріалу від хворих з лихоманкою невстановленої етіології у вірусологічній лабораторії Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України позитивні результати до вірусу Західного Нілу отримані у 8 осіб з різним місцем проживання. На сьогодні проводиться їх дообстеження з метою встановлення заключного діагнозу”, - зазначили у лабораторному центрі.

Епідеміологи інформують, що за період з 2006 року по 2017 рік діагноз “лихоманка Західного Нілу” встановлено 43 хворим, які проживали у містах Запоріжжя, Бердянськ, Енергодар, а також Василівському, Вільнянському, Гуляйпільському, Запорізькому, Токмацькому, Чернігівському, Якимівському районах області.

Читайте також: Екзотична лихоманка у Румунії та Греції забрала півсотні життів

Нагадаємо, у вересні 2018 року у Києві підтверджено випадок захворювання лихоманкою Західного Нілу у молодого чоловіка, який відпочивав на Криті. За даними Європейського центру по профілактиці і боротьбі із захворюваннями, у серпні 2018 року в країнах Євросоюзу зафіксовано 300 випадків захворювання лихоманкою Західного Нілу. Найбільше випадків - в Італії (144). За один тиждень серпня 2018 зафіксовано 24 випадки смерті. Всього у 2018 році в країнах Євросоюзу зафіксовані 710 випадків захворювання лихоманкою Західного Нілу. Вірус Західного Нілу може призводити до розвитку неврологічної хвороби і смерті людей. Найбільші спалахи хвороби відбувалися в Ізраїлі, Греції, Румунії, Росії і США.

Інфікування людини найчастіше відбувається в результаті укусів інфікованих комарів. Вірус може також передаватися при контакті з іншими інфікованими тваринами, їх кров'ю або іншими тканинами. Інфекція або протікає безсимптомно (приблизно у 80% інфікованих людей), або може призводити до розвитку лихоманки Західного Нілу або важкій хворобі Західного Нілу. Приблизно у 20% інфікованих людей розвивається лихоманка Західного Нілу. Її симптоми включають гарячковий стан, головний біль, втому і болі в тілі, нудоту, блювоту, іноді шкірний висип і розпухлі лімфатичні вузли. Інкубаційний період зазвичай складає від 3 до 14 днів.