На Полтавщині влада захищає пам'ятник генералу СРСР, який наказав збити "Боїнг"

На Полтавщині обласна влада саботує вимоги закону і громадськості, відмовляючись демонтувати встановлене у Хоролі погруддя генерала Івана Третьяка, який у 1983 році дав наказ збити пасажирський літак з 269 людьми на борту.

Про це повідомляє Український інститут національної пам'яті. 

"У місті Хорол на Полтавщині, попри рекомендації Українського інституту національної пам'яті, досі існує погруддя екс-заступнику міністра оборони СРСР генералу Третьяку. Тому самому генералу, який у 1983 році віддав наказ збити "Боїнг" корейських авіаліній, на борту якого перебувало 269 пасажирів та членів екіпажу", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Полтавська ОДА всіляко саботує виконання закону про декомунізацію, аргументуючи це тим, що погруддя Третьяку ще в 2010 році було взяте управлінням культури ОДА на попередній облік як “об’єкт культурної спадщини” як цінний “об’єкт монументального мистецтва”. Однак місцеві активісти налаштовані йти до кінця.

"Якщо хорольцям приємно мати такого земляка, якого можна внести до одного переліку поряд із донецькими бойовиками, що збили малайзійський “Боїнг” над Донбасом, то це вже питання морального характеру. Мені особисто було б соромно за таких земляків", - прокоментував ситуацію Богдан Короленко, начальник відділ аналізу регіональних особливостей та політики національних меншин УІНП.

Читайте також: У Новгороді-Сіверському око туристів досі "милують" зображення Леніна і Сталіна

1 вересня 1983 року Боїнг 747-230B авіакомпанії Korean Air Lines (KAL) виконував рейс Нью-Йорк — Анкоридж - Сеул з 246 пасажирами на борту. З невстановлених причин (ймовірно, через помилку автопілота) літак відхилився від курсу і потрапив у повітряний простір Радянського Союзу. Третьяк, який на той час очолював Далекосхідний військовий округ, прийняв рішення і віддав наказ збити його ракетою з винищувача. Збитий лайнер упав у море; всі пасажири і екіпаж (23 особи) загинули. Радянське керівництво деякий час намагалося приховати цей факт, стверджуючи, що літак упав сам, але пізніше визнало, що Боїнг збили, підозрюючи у навмисному порушенні кордону.