Івано-Франківщина на 60% готова до старту Нової української школи

Децентралізація

Тендерні процедури можуть стати перешкодою для своєчасного оснащення початкових класів Нової української школи.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив заступник директора департаменту освіти, науки і молодіжної політики Івано-Франківської ОДА Андрій Сташків за підсумками роботи семінару щодо успішного впровадження Нової української школи на Прикарпатті, організованого Івано-Франківським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

«Проведення тендерів - головна перешкода для своєчасного оснащення Нової української школи до 1 вересня. Надзвичайно великий термін вимагає законодавство для оголошення процедури, її проведення та укладання договорів. Тут може бути небезпека в тому, що кошти будуть використані несвоєчасно», - повідомив Сташків.

За його словами, Івано-Франківська область отримала з державного бюджету 47,5 млн грн на оснащення кабінетів початкових класів, які працюватимуть за програмою Нової української школи при потребі – 100 млн грн.

«Так, потреба області - 100 млн грн. Втім, це з розрахунку, якщо у перших класах шкіл зовсім нічого немає, тобто – порожні стіни. Але ж у кожній ОТГ та в районі є комп’ютерна техніка, яка може використовуватись, є мультимедійне обладнання», - говорить Сташків і додає, що готовність початкових класів в області до старту Нової української школи наразі сягає 60%.

Читайте також: На Сумщині створили ще одну ОТГ

«Ми працюємо над тим, щоб першокласники зайшли у зовсім новий освітній простір. Тепер ми облаштовуємо вільний Інтернет по всій школі, зону для батьків, де вони очікуватимуть дітей з уроків, купуємо телевізори для динамічних перерв, коли учні відпочиватимуть під веселу музику, або ж дивитимуться цікаві передачі», - розповідає начальник відділу освіти, молоді та спорту Брошнів-Осадської ОТГ Лариса Чалчинська.

До 1 вересня освітні заклади мають отримати одноосібні шкільні парти, як це вимагає Міносвіти, комп’ютерне забезпечення, дидактичні матеріали та мультимедійне обладнання. Щодо останнього, то кошти з держбюджету надійшли з розрахунку на один навчальний заклад, а не клас. Підготовка приміщень – теж не на останньому місці. Майже в усіх навчальних закладах вже розпочали ремонтні роботи. За офіційною інформацією, в об’єднаних громадах Прикарпаття для цього віднайшли понад 1,3 млн грн.

Відомо, що в Івано-Франківській області 1 вересня 827 перших класів розпочнуть навчання за програмою Нової української школи.

В Івано-Франківській області діють 23 ОТГ, з яких 22 – сільські та селищні об’єднані громади  та 1 – міська.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.