Отруєння дітей у “Славутичі”: у харчоблоці табору виявили стафілокок

Держпродспоживслужба оприлюднила результати санітарно-епідеміологічного розслідування за фактом отруєння дітей в таборі "Славутич" на Київщині.

Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті установи.

"З метою з’ясування обставин даного випадку, ліквідації та недопущення поширення інфекційних хвороб спеціалісти Переяслав-Хмельницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області провели санітарно-епідеміологічне розслідування та обстеження харчоблоку ТОВ «Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу «Славутич» з відбором проб харчових продуктів для проведення відповідних лабораторних досліджень, обстежили 9 осіб персоналу харчоблоку на групи кишкових інфекцій та 2 дітей із 6, які перебували в ізоляторі (останні четверо дітей не обстежувалися через відмову батьків)", - йдеться у повідомленні.

Так, 6 липня ГУ Держпродспоживслужби в Київській області від Бориспільського міжрайонного відділу лабораторних досліджень ДУ "Київський обласний лабораторний центр МОЗ України" отримало лист щодо результатів лабораторних досліджень зразків проб та змивів .

"У 9 осіб персоналу харчоблоку, обстежених на групи кишкових інфекцій, та 2 дітей, які знаходилися в ізоляторі, не виявлені збудники кишкової інфекції та патогенний стафілокок; із 30 змивів на бактерії групи кишкової палички, патогенний стафілокок та патогенну флору в харчоблоку виявлено 10 позитивних результатів (33,3%); з 10 змивів на патогенну флору в ізоляторі позитивних не виявлено", - зазначають у службі.

Читайте також: Омбудсмен відкрила справу через масове отруєння дітей у таборі "Славутич"

Також у Держпродспоживслужбі відмітили, що всі 5 проб води, які відібрані на мікробіологічні дослідження з свердловини, мережі харчоблоку, питного фонтанчика та басейну, а також бутильована вода - відповідають вимогам Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСАнПіН 2.2.4-171-10).

2 проби питної води зі свердловини та мережі харчоблоку відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, крім хлоридів в мережі харчоблоку (фактичне значення - 287мг/дм куб. при нормі 250 мг/дм куб.).

"Проби, відібрані на сальмонельоз (пил з подушок, ковдр та матраців) з ізолятора (18 проб) показали негативний результат. У 4-х пробах залишків харчових продуктів, які залишились після дня народження дітей з групи гімнастів від 30.06.2018 року: сік мультивітамінний з м’якоттю, 2 кекси та 1 печиво патогенна флора не виявлена. У 7 добових пробах (4 проби: обід та 3 проби вечеря за 02.07.2018р) патогенна флора не була виявлена. У 3 пробах харчових продуктів: біфідойогурт, молоко та ряжанка виробництва підприємства із Полтавської області пат. флора не була виявлена", - відмітили у Держпродспоживслужбі.

Зазначено, що ще 4 проби води на вірусологічні дослідження з свердловини, мережі харчоблоку, питного фонтанчику та басейну знаходяться в роботі.

4 липня матеріали санітарно-епідеміологічного розслідування направлено в Переяслав-Хмельницьку міжрайонну прокуратуру, Прокуратуру Київської області та в Переяслав-Хмельницький районний відділ Національної поліції України в Київській області.

"Станом на 6 липня в закладі перебувало 197 дітей. Стан задовільний. На даний час в ізоляторі хворі діти відсутні. Нових звернень не зареєстровано", - уточнили в службі.

Крім того, Переяслав-Хмельницьким районним управлінням Головного управління керівництву ТОВ "Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу "Славутич" надано припис від 06.07.2018 № 7 щодо усунення виявлених порушень законодавства.

При цьому у Держпродспоживслужбі зазначили, що станом на 9 липня табір прозвітував про проведення дезінфекції харчоблоку та звернувся до ГУ Держпродспоживслужби щодо проведення повторного відбору проб на бактерії групи кишкової палички, патогенний стафілокок та патогенну флору.

Як повідомляв Укрінформ, у приватному дитячому таборі "Славутич" Переяслав-Хмельницького району Київської області отруїлися 12 дітей, одна дитина перебуває в комі. Зокрема, 2 липня 11 вихованців спортивної дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з художньої гімнастики "Школа Дерюгіних" звернулися до медпункту санаторію зі скаргами на розлад травлення, слабкість та головний біль.

За фактом масового отруєння дітей у дитячому таборі в Переяслав-Хмельницькому районі прокуратурою Київської області розпочато кримінальне провадження.