Лісівники Закарпаття повідомляють про масове всихання дубів

Лісівники Ужгородського району на Закарпатті повідомляють про масове всихання дубів в місцевих лісогосподарствах.

Про це інформують у прес-службі Закарпатського обласного лісомисливського управління.

«В Ужгородському лісгоспі спостерігається масове всихання дуба. Найприкріше, що сьогодні ніхто не може визначити причину проблеми, хоча і проводяться тривалі і численні дослідження. Виникнення епідемії пов'язують з масовими посухами, пожежами та шкідниками (трутовиками). Але цей шкідник грає, швидше, другорядну роль, тому, що заселяє вже послаблені дерева. Наші вчені сходяться на думці, що на стан лісових насаджень впливає зміна клімату. Зараз найбільша площа пошкоджених дерев відзначається на території, де зафіксована аномально висока температура», - повідомляє директор Ужгородського держлісгоспу Василь Кий.

Читайте також: Рада посилила відповідальність за незаконну вирубку та контрабанду лісу

Зазначається, що серйозну стурбованість у зв'язку з потенційним поширенням хвороби висловлюють європейські колеги - англійські, швейцарські та латвійські відомства. Також інформація надходить від лісівників з Польщі, Словаччини, Німеччини, Нідерландів і Білорусії.

«Сказати, що робити - вкрай важко. Треба дивитися, що відбувається далі. 40% хворих дерев відновлюються, але в решті випадків протягом декількох років дерева гинуть, а захворювання поширюється. Немає відповідей на багато питань», - пояснив головний лісничий лісгоспу Валентин Геккер.

Читайте також: На Івано-Франківщині побільшало пам'яток природи

Як повідомляється, цьогоріч у лісових угіддях Ужгородщини, в яких було виявлено всихання, проведено лісопатологічні обстеження спеціалістами ДСЛП «Львівлісозахист» та призначені вибіркові санітарні рубки - 403,3 га, у т.ч в Доброньському лісництві - 103,4 га та Ужгородському - 299,9 га. А насадження із перевагою дуба, що відповідно до санітарних правил в лісах України потребують проведення вибіркових санітарних рубок, становить 358,7 га.

Для підтвердження доцільності проведення вибіркових санітарних рубок на цих ділянках у листяний період 2018 року наразі проводяться лісопатологічні обстеження.