Херсонська ОДА хоче нараду щодо нових правил промислового вилову риби

Херсонська облдержадміністрація ініціюватиме перед Державним агентством рибного господарства проведення наради на загальнодержавному рівні щодо необхідності запровадження нових правил вилову риби в Україні.

Про це заявив у вівторок на засіданні колегії Херсонської облдержадміністрації, де розглядалося питання "Про виконання заходів щодо боротьби з браконьєрством в області", голова ОДА Андрій Гордєєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я хотів би акцентувати на тому, що у нас є велика проблема з так званим промисловим виловом... Я думаю, це питання ми ще оформимо у розпорядженні (голови ОДА - ред.) і будемо ініціювати перед Держрибагентством таку нараду на загальнодержавному рівні щодо визначення нових правил рибальства в Україні, і зокрема, в Херсонській області", - сказав Гордєєв.

Читайте також: Рибагентству обіцяють "несподіваного" борця з корупцією

Як він зазначив, ситуація з промисловим виловом риби в Україні потребує врегулювання, щоб вона була зрозумілою і рибалкам-промисловикам - навіщо вони працюють, і державі - навіщо вона виділяє з бюджету мільйони гривень на зариблення водойм, і працівникам, які охороняють водні біоресурси. В Херсонській області проаналізували ефективність від промислового вилову в регіоні водних біоресурсів для державного та місцевих бюджетів.

"Як правило, всі промисловики (рибопромислові підприємства - ред.) мають у своєму штаті 1 - 2 працівники. З точки зору податкового навантаження на цей вид так званого бізнесу для місцевих та державного бюджету - майже нуль", - наголосив голова ОДА.

За його словами, одна із можливих моделей виходу із такої ситуації - закріплення на акваторіях водойм на конкурсних умовах суб'єктів-промисловиків. "Із визначенням їм жорстких умов для зариблення (даних водойм - ред.), офіційного працевлаштування кадрів (які працюють у цих рибопромислових підприємствах - ред.), та податкового навантаження. А потім Рибагентство і водна поліція мають контролювати ці території - з точки зору контролю за тими, хто їх взяв у користування", - сказав Гордєєв.

Він також наголосив, що дане питання актуальне зараз не лише для Херсонщини. "Це стосується і Дніпропетровської, Черкаської, Київської та інших областей", - заявив очільник Херсонщини.