У Харкові викрили псевдореабілітаційні центри, де утримували понад 200 осіб

Фото, відео

У Харкові співробітники Служби безпеки спільно з Нацполіцією поклали край діяльності мережі псевдореабілітаційних центрів, в яких люди утримувалися примусово.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

"Під час спецоперації правоохоронці припинили незаконну діяльність п'ятьох псевдореабілітаційних центрів, в яких утримувалося майже двісті тридцять людей з різного роду залежністю", - йдеться у повідомленні.

У Харкові викрили псевдореабілітаційні центри, де утримували понад 200 осіб. Фото СБУ

Як зазначається, правоохоронці встановили, що організували протиправний бізнес проповідники однієї з протестантських релігійних організацій харизматичного напряму. Вони обманом заманювали до «клінік» нарко- та алкозалежних громадян, обіцяючи хворим або їхнім родичам повноцінне лікування та всебічну психологічну допомогу. Перевірка зафіксувала, що центри не мали у штаті лікарів та жодних дозвільних документів в сфері охорони здоров’я. Після отримання передоплати за "лікування" організатори розміщували пацієнтів в орендованих великих приватних будинках, де примусово утримували до закінчення терміну проходження курсу реабілітації.

Працівники СБУ задокументували, що в реальності псевдореабілітаційні центри взагалі не надавали медикаментозного лікування, натомість "допомога" полягала у постійних молитвах та здійсненні сумнівних релігійних обрядів. А серед пацієнтів були люди з тяжкими захворюваннями, зокрема з гепатитом, туберкульозом, ВІЛ.

У кімнатах площею 9-10 кв. м в антисанітарних умовах утримувалися по вісім хворих, вікна приміщень були облаштовані гратами. Під час перебування у центрах у пацієнтів відбирали мобільні пристрої, поодинокі дзвінки родичам дозволялися виключно у присутності інструкторів центру, а вихід за межі будинку був суворо заборонений. За найменші провини або спробу втечі хворих били та закривали у підвалі.

Читайте також: У Харкові виявили незаконну мережу збуту наркотиків поліцейським

Оперативники спецслужби встановили, що вартість «лікування» у центрі визначалася організаторами залежно від платоспроможності родичів і становила від трьох до восьми тисяч гривень на місяць. Насправді на утримання хворих витрачались мінімальні суми.