На Вінниччині придумали, як будуть рятувати Південний Буг від обміління

Комплекс заходів з порятунку річки Південний Буг від обміління розпочали втілювати на Вінниччині. 

Про це повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

«Ще 15-20 років тому по більшій частині річки Південний Буг курсували катери, а на даний момент це є неможливим через значне замулення і зміління річок. У 2017 році обласною державною адміністрацією прийнято принципове рішення кардинально змінити ситуацію зі станом водних об’єктів області. Так, за рахунок коштів обласного бюджету придбано земснаряд, який дозволить здійснювати розчистку річку Південний Буг та її приток в напрямку до Вінниці. Окрім того, аналогічний земснаряд придбано Вінницькою міською радою для розчистки річки Південний Буг в межах міста», - йдеться у повідомленні.

Загалом, на проведення вказаних робіт виділено 5,4 млн грн. Також виготовлено всю необхідну документацію для розчистки приток головної водної артерії області. Першою розчистять одну з найбільших приток Південного Бугу - річку Десенку. Насамперед тут планується провести комплекс робіт із берегоукріплення та вирубки дерев-самосівів. Завдяки цьому річка протікатиме у більш чіткій береговій лінії. А з потеплінням тут застосовуватимуть земснаряд, який поглибить дно Десенки, забезпечивши збільшення притоку води до Південного Бугу.

Читайте також: Повінь перетворила бразильський ліс на підводну країну див

Наразі розчищено близько 50 метрів річки за допомогою екскаваторної техніки. Попри  незначний обсяг розчищеної ділянки, результат вже є, адже відкрились декілька джерел, які збільшуватимуть водність річки Десенка.