У Вінницькому ЦРМС розповіли про пріоритети децентралізації-2018

Децентралізація

Об'єднані територіальні громади мають взяти на себе ту роботу і функції, які здійснювали виконавчі органи державної влади. 

Про це та інші пріоритети реформи децентралізації, які реалізовуватимуться в регіоні впродовж 2018 року йшлося в середу під час зустрічі з журналістами у форматі «прес-кафе» у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як розповів директор Вінницького ЦРМС Олег Левченко, робота Центру полягає в експертній, методологічній та освітній підтримці територіальних громад області, які об’єдналися та здійснюють перші кроки у розвитку своїх територій.

«На Вінниччині нині створено 34 ОТГ, 80% із них є самодостатніми та фінансово спроможними. Але усі вони зараз проходять шлях, коли треба на себе перебирати функції, які раніше здійснювали виконавчі органи державної влади, а також створити власні системи самообслуговування. Причому треба забезпечити якість надання послуг. Яка щонайменше не була б гіршою, ніж раніше. Разом із партнерами ми поставили собі за мету створити мережу підтримки, «підперти плечем» об’єднані громади в період становлення. Зокрема, надаючи допомогу в написанні проектів із залучення грантових фінансових ресурсів, навчити їх працювати з коштами ДФРР, а також компетенцій зі створення, адміністрування та використання нових податків і зборів. А також – використовувати наявний потенціал своїх територій», - повідомив Левченко.

За його словами, також у Центрі хочуть допомогти громадам, які ще не стали на шлях об’єднання, побороти страхи, які культивуються опонентами реформи децентралізації, та подолати міфи, які насаджуються політиками-популістами.

В ЦРМС визначили 64 потенційні центри творення ОТГ і очікують, що за їх інституційної, методичної та організаційної підтримки восени кількість об’єднаних громад зросте ще на 22, а до кінця року – до 49, які об’єднають не менше 50% населення області, тоді як нині в діючих ОТГ мешкає 17%.

Також під час зустрічі з журналістами експерти Вінницького ЦРМС обговорили питання фінансової децентралізації, регіонального розвитку та розвитку муніципальних послуг в ОТГ. Спікери зазначали, що насамперед об’єднаним громадам бракує грамотного менеджменту та компетенцій, аби реалізувати можливості, які відкриває перед ними реформа децентралізації. Протягом минулого року задля покращення обізнаності управлінців ОТГ з цих питань у Центрі залучили до просвітницьких заходів понад 5,4 тис. представників об’єднаних громад.

Зокрема, експерт Центру з місцевих фінансів Інна Святна зазначила, що у 2017 році власні надходження до бюджетів ОТГ зросли на 48%, всі вони виконали свої бюджети в повному обсязі. Наразі ж їм доведеться опановувати нові навики з використання можливостей, які відкриваються з набуттям права розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення за межами ОТГ.

Радник з регіонального розвитку Юрій Войціцький презентував роботу Центру з допомоги ОТГ зі стратегічного планування, яке є підставою для отримання коштів з ДФРР, розбудови інвестиційної привабливості територій, а також з упровадження проектів місцевого і регіонального розвитку. Зокрема, реалізовані проекти із залучення коштів на створення «прозорих офісів».

Загалом, Вінницький ЦРСМ залучив протягом року в регіон 25 млн грн грантових коштів. Наразі вмінню роботи з міжнародними фінансовими інституціями хочуть навчити менеджерів ОТГ, аби на місцях сформувалися сталі проектні групи і проектні офіси, спроможні залучати кошти, які б працювали на створення в економіці громад додаткової вартості.

Про муніципальний розвиток ОТГ та міжмуніципальну співпрацю об’єднаних громад розповів радник ЦРМС Віталій Швець. За його словами, наразі в області за підтримки U-LEAD в об’єднаних громадах створено 2 центри надання адміністративних послуг, а загалом йдеться про створення ще 10. Також в ЦРМС працюють над схемами оптимальної мережі освітніх та медичних закладів в ОТГ, а також розвитку співпраці між громадами в питаннях житлово-комунального господарства, створення центрів безпеки, моделі яких розробляють в Центрі тощо.

Також журналістам розповіли про кращі практики та напрацювання громад в процесі об’єднання і продемонстрували відео про життя однієї з найуспішніших в області Томашпільської ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Фото: Олександр Лапін / Укрінформ