На Луганщині зафіксували два випадки захворювання на кір

Про це поінформував заступник директора Державної установи «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Жданов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Один випадок привізний, другий - контактний. У гості до батьків на Новий рік приїхав студент одного з одеських учбових закладів. Захворів він ще 23 грудня; симптоми кору вперше проявилися 29 грудня. З'ясувалося, що батько студента свого часу не пройшов вакцинацію, тому захворів і він. Сьогодні, коли пройшли два тижні карантину, обоє видужали, і з цього боку спалаху епідемії ми не чекаємо», - повідомив  Жданов.

Що стосується гепатиту, епідемії цього захворювання теж немає. Якщо 2016 року було зареєстровано два випадки гепатиту А, то 2017-го - всього чотири. Було зареєстровано спалах у селі Веселому Старобільського району, коли постраждали 54 студенти сільгосптехнікуму. Але це не був гепатит. Студенти захворіли через вживання неякісної води. Допомогу надали своєчасно; сьогодні всі здорові.

Читайте також: Не дозволили батьки: у Херсоні половина дітей – без щеплень від кору

Прогноз по кору на поточний рік - оптимістичний, тому що первинна вакцинація (тобто щеплення дітей до 1 року) в 2017-му охопила 95% малюків. Ревакцинація (дітей 6 років) - 84%. "По Україні це один із найвищих показників. Департаментом охорони здоров'я проведено моніторинг, і ми жорстко підтверджуємо названі цифри прищеплених", - запевнив Жданов.