Вірус чуми свиней за п'ять років виявили в усіх областях України - "Стоп АЧС"

В Україні за 5 років зареєстровано більш ніж 300 спалахів африканської чуми свиней (АЧС). Зокрема, захворювання та загибель двох свійських тварин в селі Підгірці Обухівського району Київської області є 301-им спалахом цієї вірусної хвороби в Україні.

Про це свідчить статистика сайту СТОП АЧС, який запроваджено в рамках проекту технічної допомоги ФАО «Розбудова потенціалу раннього виявлення та реагування на африканську чуму свиней в Україні».

Найбільша кількість АЧС — по 36 — у Полтавській та Одеській областях. А взагалі вірус не оминув жодну область. Серед уражених вірусною геморагічною хворобою (африканська чума свиней, яка ще зветься хвороба Монтгомері) 55 диких кабанів. Решта — свійські.

Читайте також: У Підгірцях знищують заражених чумою свиней

Перший збудник АЧС було виявлено у 2012 році в селі Комишуватка Запорізької області. З п'яти свиней  загинуло три голови. До служби державної ветеринарноi медицини господар звернувся лише пiсля загибелi тpeтьoї свинi.  

В цьому році  зареєстровано вже 153 спалахи АЧС (116 - домашні, 31 - дикі та 5 інфіковані об’єкти).   

АЧС - одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, є  невиліковною. При цьому вірус не передається людині і є безпечним для її здоров’я.

Як повідомляв Укрінформ, 22 грудня за результатами дослідження санітарної діагностики та експертизи у зразках двох трупів свиней виявлено вірус АЧС - африканської чуми. Свійські тварини  вирощувалися на подвірї місцевої мешканки села Підгірці Обухівського району Київської області.  Тварини повинні бути знищеними (спаленими) згідно інструкції.