У ДСНС назвали причину пожежі, у якій загинули четверо дітей

У багатодітну родину в с.Драбівці Золотоніського району на Черкащині з попередженнями про небезпеку пічного опалення і правила користування ним приходили і рятувальники, і соціальні працівники, і представники сільради. Але мати чотирьох малолітніх дітей, які загинули цієї ночі, правила безпеки проігнорувала.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook редактор інформаційного вісника Черкаського управління ДСНС України Костянтин Проценко.

"Трирівневе попередження та застереження не мало успіху з однієї причини: батьки до усіх порад, нагадувань та застережень поставилися зверхньо, проігнорувавши отриману інформацію", - зазначив він.

За словами Проценка, за кілька тижнів до пожежі фахівці ДСНС провели у житловому секторі Драбівців спеціальне рейдове відпрацювання. До цієї родини, як і до багатьох інших, заходили працівники місцевого районного відділу. Рятувальники особливо наголошували на небезпеках, притаманних експлуатації пічного опалення, і залишили листівку із порадами та правилами.

Через тиждень до цієї ж родини навідалися працівники вже соціальної служби, які крім професійних питань, також наголосили на небезпеці пічного опалення.

І майже напередодні пожежі, у п'ятницю, із батьками загиблих дітей спілкувалися представники сільської ради. Знову ж таки, серед багатьох питань, піднімали і питання безпечної експлуатації печі.

Але напередодні ввечері мати, йдучи з дому, старшою призначила 8-річну доньку. Затопила піч і поклала поруч із піддувалом купу дров, які дівчинка повинна була підкинути до топки, коли у печі прогорить вже завантажене паливо.

"Таким чином були створені умови для початку пожежі, якщо з топки випаде бодай одна жарина... Тобто мати порушила кілька простих, але, як стало зрозуміло з наслідків, важливих правил, а саме: діти залишилися вдома самі; мати не лише дозволила, а й наказала маленькій дівчинці підкинути дров до печі; дрова були складені поряд із піччю", - підкреслив Проценко.

Читайте також: На Черкащині під час пожежі загинули четверо дітей

Як повідомлялося раніше, у неділю ввечері сталася пожежа у житловому будинку в с.Драбівці Золотоніського району на Черкащині. Під час її ліквідації рятувальники виявили у будівлі тіла чотирьох дітей віком від 1 до 8 років. За попередніми даними, причиною пожежі стало порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печей.

Поліція відкрила за фактом загибелі дітей кримінальне провадження за статтею 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України.