У профспілці заявляють, що шахтарів провокують на "підземні" страйки

Шахтарі Донеччини та Волині проводять акції протесту, вимагаючи погашення боргів із зарплат.  

Зокрема, гірники  шахти "Центральна" (м. Мирноград, Красноармійський р-н, Донецька обл.) відмовилися їхати в шахту. Вони протестують на поверхні,  тоді як під землею з цією ж метою залишається 56 гірників  шахти "Капітальна"  ДП "Мирноградвугілля”.  В той час їх колеги з  ДП "Волиньвугілля"  вдалися до блокування руху перед міжнародним пунктом пропуску «Ягодин». 

Про це в соцмережі Facebook повідомив голова Незалежних профспілок гірників Михайло Волинець.

“Гірники першої зміни шахти "Центральна"  відмовилися їхати в шахту. Справа у тому, що була спроба виплатити заборговані гроші тільки тим гірникам, які протестують під землею. Міністерство фактично таким чином провокує шахтарів до страйків: хочете отримати зароблені гроші - спускайтеся в шахту і протестуйте”, - написав Волинець. 

За його словами, під землею залишаються дві зміни шахтарів шахти "Капітальна" ДП "Мирноградвугілля”, які "не вийшли на поверхню починаючи з 3-ї зміни 8 жовтня, також на поверхню не піднялися і шахтарі 2-ї зміни 9 жовтня”.  Наразі вони ухвалили рішення  протестувати під землею позмінно – кожен не більше 1 доби поспіль. 

Це сталося після того, як  одному з гірників, який разом із колегами протестував під землею на шахті "Капітальній" (ім. Стаханова), стало зле і він втратив свідомість. 

За словами Волинця, гірникам-протестувальникам профспілкові активісти спускають їжу та воду. 

На підтримку шахтарів профспілки звернулися до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана. Вони вимагають погасити заборгованість із зарплатні за серпень та виплатити аванс за вересень. 

Читайте також: Нововолинські шахтарі заблокували рух до Польщі через КПП «Ягодин»

У понеділок, 9 жовтня,  виплати заборгованості вимагали гірники шахт "Бужанська" і №9 ДП "Волиньвугілля".  

За даними  Волинця, вони не отримали у повному обсязі зарплатню за липень, тому перекрили трасу міжнародного значення М-07 Київ-Ковель-КПП "Ягодин" у районі с. Старовойтово Волинської області. За інформацією прес-служби Державної прикордонної служби України, з 11:30 близько 70 осіб безперервно переходили  дорогу, не даючи проїхати автомобілям. Рух було розблоковано під вечір після перемовин.