Мовну статтю закону "Про освіту" обговорять із польською меншиною

Орієнтовно 26 жовтня у Львові має відбутися круглий стіл за участю Міністерства освіти і науки України, представників польської меншини в Україні, Посольства Польщі щодо імплементації ст. 7 закону «Про освіту».

Про це домовились міністр освіти і науки Лілія Гриневич та Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, повідомляє прес-служба МОН.

«Наша пропозиція така. Ми працюватимемо з усіма нашими національними меншинами та всіма посольствами так, що можливість обговорити імплементацію закону отримають не тільки ті меншини та країни, що вдаються до гучних заяв, а кожна – залежно від умов, у яких перебуває меншина, та її освітніх потреб. Для нас тим більше важливо підтримати тих, хто толерантно і виважено поставився до цієї статті, а також поставились з порозумінням до того факту, що українські діти, які належать до нацменшин, мають володіти державною мовою. І ми вдячні Польщі, що вона належить саме до таких країн. Ми пропонуємо організувати круглий стіл за участі представників польської меншини в Україні, представників посольства та МОН», – сказала Гриневич.

В свою чергу польський посол зауважив, що такі заходи є прикладом співпраці та намагання спільно вирішити проблему з урахуванням інтересів кожної із сторін. 

Читайте також: Логвинський про "мовні" дебати у ПАРЄ: Впевнений, ми знайдемо порозуміння

Як відомо, 6 жовтня Гриневич зустрілася з генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом та пояснила йому основні положення закону «Про освіту». Також 4 жовтня міністр зустрілася з представниками угорської та румунської меншини, обговоривши подальші кроки для зміни підходів до викладання української мови для дітей, чия рідна мова належать до іншої мовної групи, а також імплементацію нового закону «Про освіту».

Згідно з офіційною статистикою в Україні навчається близько 400 тисяч дітей національних меншин у 735 навчальних закладах. У 2016/2017 навчальному році функціонувало 2 дошкільні навчальні заклади з вихованням польською мовою. Загалом польською мовою у дитсадках виховуються 137 дітей. Натомість у  загальноосвітніх навчальних закладах польською навчається 1785 учнів, вивчають польську мову як предмет 45 тис.964 учні, у тому числі як другу – 27 тис.636 учнів.

В Івано-Франківській, Львівській, Хмельницькій областях функціонують 5 загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням польською мовою, 1 загальноосвітній навчальний заклад з навчанням польською та українською мовами, 1 загальноосвітній навчальний заклад з навчанням польською та російською мовами (Івано-Франківськ, 1-4 класи).