Справу про про аварію літака під Харковом перекваліфікували на тяжчу статтю

Кримінальне провадження за фактом аварії легкомоторного літак НАРП-1 поблизу села Охоче Нововодолазького району Харківської області перекваліфіковано у зв'язку зі смертю пілота в лікарні.

Так сказав журналістам заступник начальника відділу розслідувань злочинів у транспортній сфері ГУ Нацполіції України в Харківській області Юрій Попельнюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Спочатку була кваліфікація за ч.1 ст.281 - порушення правил повітряних польотів, але тепер, у зв'язку зі смертю пілота, справу перекваліфіковано за ч.3 цієї ж статті (діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили загибель людей. - Ред.) , що передбачає підвищення відповідальності для винного в тому, що сталося - від 5 до 12-ти років ув'язнення", - зазначив Попельнюк.

Він додав, що за попередньою інформацією, пілот не мав дозволу на цей політ. На даному етапі у цій справі нема конкретних обвинувачених, провадження ведеться за фактом аварії.

"Напередодні комісія з Києва завершила дослідження місця катастрофи, на експертизу відправлено проби ґрунту і палива. Допитано двох очевидців, на очах яких літак упав. Керівництво підприємства, де проводив роботи пілот літака, буде викликане на допит найближчим часом", - додав Попельнюк.

Читайте також: Катастрофа ІЛ-76: суд над ватажками "ЛНР" взяв самовідвід

Як повідомляв раніше Укрінформ, 12 вересня в Харківській міській лікарні швидкої допомоги помер від травм 55-річний пілот, доставлений напередодні з місця катастрофи.

11 вересня близько 09:00 у Харківській області розбився одномоторний літак НАРП-1, який обпилював поля хімікатами.

Розслідування було розпочато за ч.1 ст.281, пов'язаною з порушенням правил повітряних польотів (передбачає до трьох років обмеження волі).

За словами держінспектора з авіаційного нагляду за льотною експлуатацією Управління регіональних інспекцій Державіаслужби України Віктора Краснощокова, з невідомих поки що причин літак відразу після зльоту зробив невдалу посадку на полі і був зруйнований. Очевидці стверджують, що літак впав відразу після зльоту гвинтом униз, його загасили за допомогою місцевої пожежної машини.

За даними Державіаслужби, пілотське посвідчення льотчика закінчилося, а льотна придатність літака вичерпалася ще в червні 2016 року.