Зубко розповів, як можна вирішити проблему води на Донбасі

Екологічна ситуація на Донбасі залишається проблемною, зокрема, щодо забезпечення водопостачання регіону, проте низка проектів щодо її врегулювання вже напрацьовано, а міжнародні партнери планують провести відповідну донорську конференцію.

Про це написав віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на своїй сторінці у Facebook.

“Екологічна ситуація на Донбасі залишається проблемною. У першу чергу, це стосується водозабезпечення населених пунктів Донецької та Луганської областей. Основна загроза – бойові дії з боку російських терористів. Водогін проходить територією постійних обстрілів – Авдіївка, Донецька фільтрувальна станція, Волноваха”, - зазначив урядовець.

Він розповів, що для пошуку шляхів вирішення проблеми, зменшення критичних зон у питанні водопостачання Донбасу в НТУУ «КПІ ім. І.Сікорського» було проведено відповідну нараду.

“Запропоновано декілька проектних рішень щодо використання мембранних технологій очищення води з різних джерел, в тому числі й шахтних вод; встановлення байпасів у критичних зонах, які зазнають обстрілів; альтернативних джерел водопостачання регіону з річки Дніпро та Старокримського водосховища; збільшення дебету води річки Сіверський Донець; опріснення води з Азовського моря”, - зауважив Зубко.

Крім того, за його словами, необхідно, щоб КП «Вода Донбасу» здійснило перехід від хлорного методу очищення води до сучасного мембранного.

Читайте також: Сапери "The Halo Trust" починають гуманітарну місію на Донбасі

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що запропоновані рішення можуть бути впроваджені не лише у Донецькій, а й у Луганській області.

Він також нагадав, що питання водопостачання Донбасу нещодавно обговорювалось під час спільної поїдки в регіон заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко та депутатів Європарламенту.

Зубко додав, що до напрацювання проектних рішень як на короткострокову, так і на довгострокову перспективу долучились міжнародні партнери з UNICEF Ukraine, проектні організації, які мають практичний досвід впровадження таких проектів, та українські науково-дослідні інститути, а міжнародні партнери запропонували провести донорську конференцію для розгляду запропонованих рішень, на якій також буде створена донорська рада для фінансування проектів.