Тука не виключає силового варіанту розблокування залізниці на Донбасі

Правоохоронні органи повинні втрутитися в ситуацію з блокуванням представниками ветеранів АТО залізничного сполучення Луганськ-Лисичанськ-Попасна.

Таку думку висловив заступник міністра з тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осоіб Георгій Тука в ефірі телеканалу "112 Україна", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вважаю, що правоохоронним органам варто втрутитися в процес", - сказав Тука, додавши, що не виключає силового варіанту розблокування.

Він пояснив, що товари на тимчасово окуповані території можуть поставлятися за умови дотримання всіх норм законодавства. 

"Якщо всі документи оформлені належним чином, якщо вони оформлені відповідно до вимог чинного законодавства правил перетину лінії розмежування, - тоді так. Але стежити за цим повинні компетентні органи - військова прокуратура, прокуратура, Служба безпеки, податкова, але жодним чином не напівпартизанські формування... З'ясувати, контрабанда це чи ні, - це компетенція правоохоронних органів, а не депутата Семенченко", - заявив Тука.

Він також нагадав, що блокування залізниці перешкоджає постачанням вугілля на Щастинську ТЕС, яка забезпечує електроенергією всю Луганську область. Він не виключив, що в разі продовження блокади область може залишитися без світла і тепла. 

Тука висловив надію на те, що "у влади вистачить сил і волі запобігти розвитку негативного сценарію". 

Нагадаємо, що 25 січня ряд представників ветеранів добровольчих батальйонів АТО оголосили про блокаду пересування товарів на тимчасово окуповані території. Народний депутат Семен Семенченко в Facebook написав, що ветерани розпочали третій етап блокади торгівлі з окупантами і заблокували залізницю Луганськ - Лисичанськ - Попасна біля Гірське-Золоте. 

За його словами, рядові співробітники МВС, прикордонники, співробітники СБУ підтримали дії ветеранів.