Бойовики затоплювали шахти Донбасу за вказівкою росіян - Семерак

Російські куратори наказували бойовикам відключати електропостачання для затоплення шахт на Донбасі.

Про це розповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак в інтерв'ю, повідомляє прес-служба Мінекології.

"У нас є зафіксовані факти, коли російські куратори стимулювали бойовиків відключати електропостачання шахт, щоб шахтні води їх затоплювали і далі несли загрозу: підтоплювали території, забруднювали шахтними водами поверхневі і підземні води, грунти", - зазначив міністр.

За його словами, на території Донбасу розміщувалось 25% підприємств української промисловості. Із них 80% - екологічно небезпечної – шахти, хімічні, металургійні комбінати тощо. Україні у майбутньому доведеться докласти чимало зусиль, щоб здолати негативні наслідки для навколишнього природного середовища у результаті окупації цих територій, наголосив Семерак.

Він нагадав, що Міністерство екології та природних ресурсів ініціювало включення переліку екологічних питань у поле зору місії ОБСЄ.

"На жаль, питання щодо залучення наших фахівців у місію ОБСЄ  поки що не вирішено. Але ОБСЕ все ж почали звертати увагу на екологію. Крім того, наші екологи беруть участь у відповідних підгрупах у Мінську, стають на захист навколишнього середовища України", - сказав міністр.

Він додав, що Мінекології регулярно передає до МЗС та Мін'юсту зібрану інформацію щодо завданих збитків навколишньому середовищу на окупованих територіях.