На Вінниччині фермер "перетворював" безхатченків на сезонних "рабів"

У Вінницькому СБУ уточнили, що не всі 103 працівники фермерського господарства Немирівського району були «рабами» - безхатченками.

Про це йдеться у повідомленні прес-групи УСБ України у Вінницькій області, яке має у своєму розпорядженні Укрінформ.

«На сезонних сільськогосподарських роботах, у яблуневих садах, без будь-якого оформлення працювали люди, яких залучали обманом, пообіцявши 3-4 тисячі гривень зарплатні на місяць. У безхатченків, які складали частину робітників, керівники  господарства вилучали паспорти і забороняли виходити за територію господарства. З обіцяних грошей лише декому давали копійки. Людей примушували працювати по 14-16 годин на добу, залякували і  за непокірність били», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляло агентство, співробітники СБУ спільно з національною поліцією викрили факт незаконного утримання у Немирівському районі на Вінниччині на території місцевого фермерського господарства 103 безпритульних осіб з Вінницької, Житомирської, Кіровоградської й Запорізької областей, яких фактично примушували займатись рабською працею.

В рамках кримінального провза статтею 149 (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України, проводяться обшуки у господарстві та помешканнях керівників господарств. Затримано бригадира, у приміщенні якого виявлено паспорти, вилучені у людей. Триває опитування співвласників господарства.адження.

Вирішується питання щодо відкриття національною поліцією кримінального провадження за статею 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України.