Хресна хода Московського патріархату вже на Житомирщині

На кордоні Житомирської та Хмельницької областей 15 липня кількасот вірян зустріли Хресну ходу Української православної церкви Московського патріархату з Почаївською іконою Божої Матері. Наразі кількість учасників акції сягнула півтори тисячі, близько половини з яких є молодими людьми.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів учасник ходи - протоієрей, клірик Спасо-Преображенського кафедрального собору міста Житомир Сергій Грицаюк.

"Зараз у колоні йдуть півтори тисячі осіб. Сьогодні спілкувалися з паломниками, які вирушили з Почаєва, також приїжджають люди з сусідніх областей - Вінницької, Хмельницької єпархії. До Романова прибуло багато паломників із Житомира, які й вестимуть святині до нашого обласного центру. Якщо брати у відсотковому співвідношенні, то кількість молоді становить 40%. Зустрічали вірян архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, а також три благочиння із 50 кліриків", - прокоментував отець Сергій.

Зі свого боку, прес-секретар Житомирської єпархії протоієрей Віктор Голубовський зазначив, що фінансування ходи взяли на себе відповідні єпархії у різних областях.

"Ті єпархії, які відвідують учасники ходи, забезпечують їм нічліг, харчування", - уточнив він. Так, на ночівлю в Романові планують залишитися близько тисячі прочан. За словами протоієпея Сергія Грицаюка, прихисток їм погодилися надати в місцевому храмі, будинку культури та в спорзалах шкіл.

Як повідомила кореспондентові Укрінформу керівник прес-служби Головного управління Нацполіції в Житомирській області Алла Ващенко, Хресна хода на Житомирщині почалася без провокацій. "Все відбувається спокійно і без провокацій. Поліція забезпечує правопорядок на місці", - сказала речниця управління.

Зокрема, в Житомирі колону прочан зустрічатимуть 18 липня  біля Спасо-Преображенського кафедрального собору.

Як повідомляв Укрінформ, Предстоятель УПЦ Московського патріархату Онуфрій 27 червня оголосив про Хресну ходу. Так, 3 липня одна колона вирушила до Києва зі Святогірської Лаври на Донеччині, а 9 липня інша - з Почаївської Лаври на Тернопільщині.

Зустрітися обидві колони планують на Володимирській гірці в Києві 27 липня. Звідти віряни разом пройдуть до Києво-Печерської Лаври. Акція приурочена до чергової річниці Хрещення України -Руси.