У березні-квітні пройдуть вибори у 13 громадах

У 13 об'єднаних територіальних громадах у березні та квітні оберуть депутатів місцевих рад та сільських, селищних та міських голів.

Про це заявив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода, повідомляє прес-служба Мінрегіону.

"Проведення перших виборів - обрання місцевих голів громад та депутатів - завершить процес створення згаданих об'єднаних громад - вони перейдуть на прямі відносини з державним бюджетом, отримають додаткові ресурси та повноваження, сформують власні виконавчі органи і зможуть нарешті почати активно розвивати свої території. Важливо, що після цих виборів перша об'єднана громада з'явиться на Харківщині, і в Україні не залишиться області, де не було б створено жодної об'єднаної громади", - сказав Негода.

За поданням державних обласних адміністрацій Центральна виборча комісія призначила на 27 березня та 24 квітня 2016 року перші вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 13 об’єднаних територіальних громадах різних регіонів. Таким чином, процес добровільного об'єднання завершать ще близько 50 місцевих рад.

Як раніше зазначав віце-прем’єр Геннадій Зубко, об’єднані територіальні громади отримують прямі бюджетні відносини з Державним казначейством і залишають у себе 60% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та інші податки, що створює більше фінансових можливостей для розвитку.

Нагадаємо, 25 жовтня 2015 року перші місцеві вибори пройшли у 159 об’єднаних територіальних громадах (загалом об’єдналися близько 800 місцевих рад). Зараз вони самостійно формують свої бюджети, готують програми розвитку своїх територій та інвестиційні проекти.