У МЗС РФ дали зрозуміти, що Росія не збирається повертати Україні контроль над кордоном

Статс-секретар – заступник глави МЗС РФ Григорій Карасін дав зрозуміти, що Росія не готова повернути Україні контроль над прилеглим до російської території кордоном терористичних «ДНР» і «ЛНР».

Зокрема, в інтерв'ю журналу «Профіль» на запитання журналіста, чи правда, що Росія готова повернути Україні контроль над прилеглим до російської території кордоном «ДНР» і «ЛНР» за умови, що прикордонники будуть набиратися з місцевого населення, Карасін відповів: «Ця інформація дійсності не відповідає. У мінському Комплексі заходів чітко зафіксовано, що відновлення українського контролю над відповідною ділянкою українсько-російського кордону може відбутися тільки після завершення всеосяжного врегулювання кризи. При цьому воно обумовлене необхідністю узгодження деталей з представниками Донецька і Луганська в рамках Контактної групи всіх заходів, передбачених законом «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Твердо стояли і будемо стояти на необхідності неухильного виконання цієї вимоги і затвержденної в Мінську послідовності».

Коментуючи те, що у так званих «республіках» йде підготовка до виборів, запланованих на 21 лютого («ЛНР») та 20 квітня («ДНР») 2016 року, і відповідаючи на запитання, чи підтримують в Москві ідею проведення цих виборів?», Карасін сказав: «Ми твердо прихильні виконанню положень Комплексу заходів щодо проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей. Проблема в тому, що досі не вдалося досягти прогресу в узгодженні їх організації в рамках Контактної групи. Причина - знову ж таки в затятому небажанні Києва йти на взаємоприйнятні компроміси в цьому питанні, незважаючи на те, що Донецьк і Луганськ не раз демонстрували свою готовність. Свідчення тому – перенесення ними на 2016 рік раніше призначених на осінь виборів 2015 року. Виходить, що українська сторона фактично підштовхує Донецьк і Луганськ до проведення виборів в оголошені терміни, мабуть, розраховуючи таким чином взагалі піти від виконання Мінських угод, звинувативши донеччан в їх зриві».

При цьому Карасін звинуватив українську сторону в тому, що немає повноцінного припинення вогню: «Основна причина напруженості на лінії зіткнення - збройні провокації української сторони, яка зацікавлена у збереженні нестабільності».

Водночас Карасін заявив: «...Незважаючи на всі труднощі, пов'язані з виконанням мінського Комплексу заходів, ми твердо виходимо з того, що альтернативою йому може бути лише нова ескалація конфлікту. Важливо, що з цим згодні всі, хто причетний до українського врегулювання».

Нагадаємо, що сьогодні ситуація на Донбасі залишається напруженою. За минулу добу НВФ 71 раз відкривали вогонь по опорних пунктах українських Збройних Сил.