Заблокована олія. Про тіньові, непрозорі дії, що завдають шкоди державним інтересам

22 травня, 13:30 - пресконференція на тему: «Блокування роботи ТОВ «ОЛСІДЗ БЛЕК СІ» з боку Акціонерного товариства «Одеський припортовий завод» (АТ «ОПЗ») та тіньові, непрозорі дії, що завдають шкоди державним інтересам».

Організатор: ТОВ «ОЛСІДЗ БЛЕК СІ».

Учасники: Євгеній Охріменко - генеральний директор ТОВ «ОЛСІДЗ БЛЕК СІ»; Степан Капшук  - генеральний директор асоціації «Укроліяпром»; Роман Давиденко  - волонтер БФ «АДЖАЛИК». 

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформуhttps://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Експорт олійної продукції через порти Одеси становить близько 75%-80% - експерт

Експорт олійної продукції через порти Одеси зараз становить близько 75%-80%, до повномасштабного вторгнення ця цифра була близько 90%.

Про це в Укрінформі під час пресконференції на тему: «Блокування роботи ТОВ «ОЛСІДЗ БЛЕК СІ» сказав генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук.

"Як тільки відкрились порти Одеси, цей відсоток сягнув 75%-80%, а до війни був 90%", - сказав Капшук.

Він зазначив, що на початку повномасштабного вторгнення, коли були заблоковані порти, це був справжній колапс для галузі, адже Укрзалізниця взяла на себе близько 35% таких перевезень, автомобільний транспорт - близько 20%. При цьому логістичні витрати зросли приблизно в три-чотири рази, адже щоб доставити 1 тонну олії в Європу, це коштувало близько 353 євро.

Капшук нагадав, що 95% олії, що виробляється в Україні, експортується в більш ніж 100 країн світу, а Україна є лідером у світі по постачанню олії. Найбільше олії Україна експортує до Європи, трохи менше до Індії, Китаю та країн Африки.

Як повідомлялося, у 2023 році валове виробництво зернових та олійних культур становило близько 82 млн т, з яких зернових - понад 60 млн т, олійних - близько 22 млн.

Компанія «Олсідз Блек Сі» через блокування роботи ОПЗ зазнає великих збитків - гендиректор

ТОВ «Олсідз Блек Сі» скаржиться на блокування роботи Одеським припортовим заводом через що компанія кожної доби зазнає великих збитків.

Про це в Укрінформі під час пресконференції на тему: «Блокування роботи ТОВ «Олсідз Блек Сі» сказав генеральний директор Євгеній Охріменко.

"Наша компанія - один з лідерів переробної галузі. Ми займаємось переробкою олійних культур. 17 квітня ми уклали договір з АМПУ (Адміністрацією морських портів України) щодо забезпечення доступу портового оператора до 1 і 2 причалів. Більше трьох місяців отримували РТК (Робочі технологічні карти - ред.) - бо в нас спецефічна завантаженність олії. Все пройшли, заключили договір. Після цього номінували судно, успішно його завантажили, номінували ще одне судно, АМПУ підтвердила нам завантаження. В цей період до нас надійшов лист від Одеського припортового заводу щодо використання невеличкого клаптику дороги, бо це єдиний шлях проїзду на припортову інфраструктуру першого та другого причалу. Наші колеги оперативно відповіли про готовність співпраці", - сказав Охріменко.

Він зауважив, що 16 травня була зустріч з представниками ОПЗ на якій нам підтвердили, що буде завантаження. Зі своєї сторони компанією було надано списки автомобілів. А 17 травня компанія отримала інформацію, що машини, які прямують до судна, заблоковані. Обсяг завантаження судна складає 30 тис. тонн, це близько 30 олієвозів. При цьому завантаження першого судна, яке відправилось раніше, було успішним і не було жодних проблем, а вже при завантаженні другого судна, значно більшого, компанія зіткнулась з перешкодами.

Охріменко підкреслив, що це досить незрозуміла і обурлива ситуація, адже це блокує роботу підприємства і завдає шалених збитків.

"Наразі відбувається блокування роботи двох підприємств - це АМПУ, яка недоотримує прибуток із завантаження. І безпосередньо є збитки у нашої компанії. Добова вартість простою судна плюс автотранспорт - доходить до 90 тис. доларів. Сьогодні вже шоста доба, де ми не можемо знайти аргументації чому це відбувається", - зазначив Охріменко.

Він також нагадав, що є така процедура як дефолт контракту, "якщо в разі цього, у нас буде дефолт контракту, то по договору ми маємо сплати 2,5 млн дол. відповідно до умов".

Охріменко наголосив, що компанія вже подала позов до суду стосовно цього питання.

Як повідомлялось, експорт соняшникової олії з України у вересні-квітні 2023/24 МР склав понад 4,4 млн т, що на 17% перевищило показник за аналогічний період попереднього сезону та стало другим за величиною обсягом експорту за всю історію після показника 2019/20 МР (4,49 млн т у вересні-квітні).

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк