Тютюнові акцизи рятують життя — податкові преференції неприпустимі

28 березня, 12:30 - пресконференція на тему: «Тютюнові акцизи рятують життя — податкові преференції неприпустимі».

Організатор: ГО «Життя».

До участі запрошені: Данило Гетманцев - народний депутат, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики; Ярослав Железняк - народний депутат, перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики (очікуємо підтвердження); Дмитро Купира - виконавчий директор ГО «Життя»; Андрій Скіпальський - національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні; Гліб Колесов - військовослужбовець, юрист ГО «Центр демократії та верховенства права»; Вячеслав Масний - військовослужбовець, журналіст, кандидат історичних наук;  представники Міністерства фінансів України; представники Світового банку в Україні.

Коротко. Експерти ГО «Життя» та запрошені гості обговорять ініційований Міністерством фінансів України проєкт Закону №11090 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби» та яких доопрацювань він потребує.

Довідково: Кабінет Міністрів України 18 березня зареєстрував у Верховній Раді проєкт Закону №11090 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби», ініційований Міністерством фінансів України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Контактна  особа: Ольга Масна - медіакоординаторка ГО «Життя», 073 089 65 70, olha.masna@center-life.org.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Немає доказів, що тютюнові вироби для нагрівання безпечніші за сигарети - експерт ВООЗ

Нині немає жодних науково обґрунтованих доказів того, що тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕНи) безпечніші, ніж звичайні сигарети та сигарели.

Про це повідомив на пресконференції в Укрінформі національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Андрій Скіпальський.

Він нагадав, що ВООЗ неодноразово у звітах та на брифінгах наголошувала на відсутності будь-яких наукових доказів, достатніх підстав і фактів, які свідчили б про меншу шкоду ТВЕНів для людей порівняно зі звичайними тютюновими виробами.

“І хоча деяких токсинів та небезпечних сполук під час використання ТВЕНів справді виділяється менше, однак вони залишаються у значній кількості, а до того ж виникають інші шкідливі речовини та сполуки, вплив яких на здоров’я недостатньо досліджений. Більше того, формування хімічних сполук у викидах і вплив на здоров’я не є тотожними поняттями: якщо навіть хімічних речовин менше, їхній вплив на здоров’я людини залишатиметься негативним”, - пояснив Скіпальський.

За його словами, вміст нікотину у стіках для ТВЕНів може бути й нижчим, ніж у сигаретах, але кількість нікотину, який потрапляє в організм споживачів, іноді навіть більша через частіше куріння.

При цьому нікотин у будь-якій кількості є дуже небезпечним токсином, який шкодить здоров’ю молоді та підлітків, впливаючи, зокрема, на когнітивні функції, розвиток мозку, а також на серцево-судинну систему.

“Поміж споживачів ТВЕНів фіксують підвищений ризик серцево-судинних захворювань. І ніким не доведено, що цей ризик зменшується порівняно зі “звичайними” курцями. Інші хімічні речовини, які вивільняються при використанні засобів для нагрівання, також мають негативний ефект”, - констатував експерт Бюро ВООЗ в Україні.

Він наголосив, що ТВЕНи не є засобом відмови від куріння, як їх дехто позиціонує.

"Чітко доведено, що навпаки: молодь часто починає споживати тютюнові вироби саме із використання ТВЕНів. Таким чином, вона отримує нікотинову залежність, яка може зберігатися все життя", - підсумував Скіпальський.

Як повідомлялося, Конференція сторін Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну у 2018 році визначила, що регулювати ТВЕНи потрібно так само, як і інші тютюнові вироби. Це стосується реклами та використання тютюнових виробів у громадських місцях, внесення їх до законодавства про заборону куріння тощо.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк