Результати власного розслідування Ради бізнес-омбудсмена

10 березня, 10:30 - презентація дослідження на тему: «Понад 40% активних платників ПДВ були під «прицілом» податківців: результати власного розслідування Ради бізнес-омбудсмена».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Роман Ващук - бізнес-омбудсмен; Наталія Артемчук - менеджерка Податкового комітету Європейської Бізнес Асоціації (онлайн); Енді Гундер - президент Американської торговельної палати (онлайн); Геннадій Чижиков - президент ТПП України (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Чому це цікаво?

Бізнес-омбудсмен України Роман Ващук спільно з керівниками провідних бізнес-асоціацій оголосить результати розслідування. Зокрема, він представить рекомендації, що Рада бізнес-омбудсмена передала державним органам, аби налагодити механізм автоматизованої роботи системи ПДВ без надмірного людського втручання та зменшити негативні наслідки для добропорядного бізнесу.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу. Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

У ІV кварталі з блокуванням накладних стикнулися 65 тис. підприємців - бізнес-омбудсмен

У четвертому кварталі 2022 року з проблемою блокування податкових накладних стикнулися близько 65 тис. постачальників.

Про це повідомив бізнес-омбудсмен Роман Ващук у Медіацентрі Україна - Укрінформ під час презентації «Понад 40% активних платників ПДВ були під «прицілом» податківців: результати власного розслідування Ради бізнес-омбудсмена».

"У четвертому кварталі близько 65 тис. представників бізнесу в Україні, і це тільки продавці, мали зупинені накладні", - сказав Ващук.

За його словами, держава не вбачає великих проблем у блокуванні окремих податкових накладних, адже вони дивляться на проблему узагальнено, як на приблизно 1-2% зупинення накладних від усіх поданих на реєстрацію. Однак для бізнесу, який з цим стикається, це велика проблема, що заважає роботі.

Аби віришити цю проблему, Рада бізнес-омбудсмена розробила "Звіт за результатами розслідування за власною ініціативою" та напрацювала рекомендації, які передано державним органам. Це має сприяти налагодженню автоматизованої роботи системи ПДВ без надмірного людського втручання та зменшенню негативних наслідків для добропорядного бізнесу.

У звіті йдеться про 10 рекомендацій. Зокрема, це ґрунтовний аналіз та прогнозування органами державної влади можливих негативних наслідків для бізнесу перед прийняттям будь-яких змін до порядків реєстрації податкових накладних.

Ще одна рекомендація полягає у встановленні чітких показників-запобіжників проблем бізнесу від функціонування СМКОР (системи моніторингу критеріїв оцінки ризиків), що виникли за результатами роботи ДПС та Мінфіну. У разі виникнення проблем для бізнесу має здійснюватися втручання з боку інших органів влади (контроль Верховної Ради України, Кабінету Міністрів).

Також Рада бізнес-омбудсмена рекомендує внести коригування до адміністративної практики стосовно СМКОР. Держава повинна забезпечити впровадження систематичних процедур перегляду правозастосовчої практики за результатами формування сталої судової практики з питань СМКОР, що безпосередньо вказує на повторювані порушення законодавства. Йдеться не лише про формальний моніторинг, а й про реальну зміну правозастосовчої практики податкових органів.

Ще однією рекомендацією Ради бізнес-омбудсмена є поліпшення доступності для бізнесу даних про ключові показники, що оцінюються податковими органами. Відсутність у платників інформації про актуальні показники не дає змоги їм розуміти підходи податкових органів й оперативно реагувати та коригувати свою діяльність.

Як повідомлялося, після набрання чинності оновленим Порядком зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування підприємці почали масово скаржитися на безпідставне блокування податківцями реєстрації ПДВ-документації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Накладні блокували при виявленні лише одного з критеріїв ризиковості, а не трьох, як раніше. Що фактично зупиняло розрахунки між контрагентами та унеможливлювало відшкодування ПДВ.

Відео:

Videо: