Оперативна ситуація на Півдні та у Чорному морі

1 вересня, 13:00 -  брифінг на тему: «Оперативна ситуація на Півдні та у Чорному морі».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Наталя Гуменюк - начальник об'єднаного координаційного пресцентра сил оборони півдня України (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

На півдні ЗСУ продовжують нищити командні пункти ворога та особовий склад і техніку — Гуменюк

На півдні України Збройні сили ведуть позиційні бої та продовжують нищити командні пункти ворога, місця зосередження їх особового складу та техніки.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна- Укрінформ, повідомила начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

“Наразі наші підрозділи ведуть позиційні бої і закріплюються на територіях, на яких знаходяться. Ми продовжуємо нищити запаси ворога, продовжуємо тримати під контролем транспортні шляхи, за якими вони намагаються підтягувати резерви. Ми продовжуємо нищити їх командні пункти і місця зосередження особового складу та техніки. Це те, що стосується зменшення сил та потужності ворога”, - наголосила Гуменюк.

Відповідаючи на питання щодо чисельності ворога, вона відзначила, що їх “достатньо для того, щоб бої тривали, і щоб ЗСУ змогли з ними впоратись”.

Крім того, речниця повідомила, що окупанти мають низький моральний стан, і навіть імітація перекидання ворожих підрозділів з одного напрямку на інший не допомагає їм відновити бойовий дух.

Відповідаючи на питання щодо звільнення населених пунктів, речниця наголосила, що наразі ця інформація є закритою з питань безпеки.

“Ми не проголошуємо звільнені населені пункти саме з гуманітарною метою, тому що такі населені пункти відразу опиняються під авіаційними та артилерійськими ударами ворога”, - пояснила Гуменюк та закликала не поспішати розголошувати ту чи іншу інформацію щодо перебігу бойових дій на півдні України.

Тільки після того, як населені пункти будуть звільнені від ворога, зачищені від залишків окупантів, а українські війська просунуться на стільки, щоб убезпечити місцеве населення від ворожих обстрілів, Генштаб зможе назвати такі населені пункти, зазначила речниця.

Гуменюк додала, що місцеве населення, яке знаходиться в зоні бойових дій, за можливості має скористатись нагодою евакуюватись, аби зберегти життя та здоров'я. Тим, кого окупанти не випускають з окупованих територій, вона порадила знайти укриття, де можна перечекати активні бойові дії, та зробити запаси їжі, води і медикаментів.

Як повідомляв Укрінформ, Збройні сили України з 24 лютого по 1 вересня ліквідували близько 48 тисяч 350 російських військових, що на 450 осіб більше порівняно з попередньою добою. Також захисники України знищили ворожих танків 1997 (+23) одиниць, бойових броньованих машин ‒ 4345 (+33), артилерійських систем – 1115 (+24), РСЗВ – 287 (+2), засобів ППО - 153 (+1), літаків – 234 (+0), гелікоптерів – 205 (+1), БПЛА оперативно-тактичного рівня – 851 (+2), крилатих ракет - 196 (+0), кораблів / катерів - 15 (+0), автомобільної техніки та автоцистерн – 3239 (+3), спеціальної техніки - 104 (+1). Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому та Курахівському напрямках.

“Зернові коридори” працюють за графіком - Гуменюк

Попри активізацію бойових дій на півдні України, робота “зернових коридорів” не зазнала змін.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ, повідомила начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

“Робота “зернових коридорів” триває за заздалегідь визначеним планом. На даному етапі вона забезпечена гарантіями ООН, Туреччини і підписантами тих зобов'язань, які мають Україна і російська федерація. Тобто, всі коридори працюють відповідно до складеного графіка, і їх робота поки що ніяк не змінилась”, - повідомила Гуменюк.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 31 серпня повідомив, що вже понад 1,5 млн тонн продовольства експортовано з трьох українських портів, які запрацювали завдяки зерновій ініціативі.

У Стамбулі 22 липня на пропозицію Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний».

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк