Курс НАТО: презентація пропозицій змін до Річної національної програми Україна-НАТО на 2022 рік

3 лютого, 15:30 - брифінг представників Ради громадського нагляду (РГН) за виконанням Річної національної програми під егідою комісії Україна-НАТО 

Організатор: Рада громадського нагляду (РГН) за виконанням Річної національної програми під егідою комісії Україна-НАТО.

Учасники: Остап Кривдик - керівник апарату Ради громадського нагляду (РГН) за виконанням Річної національної програми під егідою комісії Україна-НАТО, модератор; Дмитро Бібік - шеф-аналітик Ради громадського нагляду (РГН) за виконанням Річної національної програми під егідою комісії Україна-НАТО; Ігор Коліушко - голова Правління Центру політико-правових реформ; Віталій Шабунін - голова Правління Центру протидії корупції; Михайло Жернаков - співзасновник фундації DeJuRe; Агія Загребельська - засновниця Ліги Антитрасту. 

Остап Кривдик - керівник апарату Ради громадського нагляду (РГН) за виконанням Річної національної програми під егідою комісії Україна-НАТО, модератор; Дмитро Бібік - шеф-аналітик Ради громадського нагляду (РГН) за виконанням Річної національної програми під егідою комісії Україна-НАТО.

Коротко. Члени Ради громадського нагляду за виконанням Річної національної програми Україна-НАТО та члени Експертної ради РГН під час брифінгу розкажуть про пропоновані зміни до РНП щодо:

- реформування СБУ;

- безперебійної роботи системи антикорупційних органів;

- реформи судової системи та Конституційного Суду;

- реформи оборонних закупівель;

- реформи антимонопольного законодавства;

- невідкладних заходів в енергетичній сфері.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Громадські активісти запропонували кроки для пришвидшення євроатлантичної інтеграції

Громадські активісти презентували у Києві пропозиції змін до Річної національної програми Україна-НАТО на 2022 рік.

Пропозиції представили на брифінгу в Укрінформі представники Ради громадського нагляду (РГН) за виконанням Річної національної програми під егідою комісії Україна-НАТО.

Як зазначили учасники заходу, для України членство в НАТО є питанням національної безпеки і ціннісних орієнтирів розвитку держави. Пришвидшення руху України до набуття членства у Північноатлантичному Альянсі також продиктовано погрозами Росії.

Рада громадського нагляду, до якої належать авторитетні експерти в різних галузях, вважає, що для пришвидшення євроатлантичних перспектив України насамперед слід провести реформи в таких ключових галузях, як СБУ, судова система, антимонопольне законодавство.

Зокрема, пропонується позбавити СБУ непритаманного їй статусу правоохоронного органу, функції боротьби з корупцією та економічною злочинністю і перетворити на спеціальний контррозвідувальний цивільний орган.

«СБУ виконує дві несумісні в рамках однієї інституції функції – власне спецслужби і органу досудового розслідування. Ці функції не можуть ефективно виконуватися в рамках однієї інституції – вони за своєю суттю зовсім різні», - вважає директор Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Для змін у судовій системі, зокрема, пропонується оновлення складу Вищої ради правосуддя, ліквідація Окружного адміністративного суду, що має бути відображено у Річній національній програмі Україна-НАТО.

«Десятий місяць збігає, як було подано невідкладний президентський законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду, а питання й досі не стоїть в порядку денному. Якщо ми не створимо нормальний адміністративний суд і в Конституційному суді в нас не будуть відповідальні доброчесні судді, ніякої національної безпеки і оборони і ніякого руху в НАТО в нас не буде», - наголосив співзасновник фундації DeJuRe Михайло Жернаков.

Також пропонується посилити діяльність і повноваження Антимонопольного комітету як важливого відомства у просуванні до євроатлантичних стандартів.

«Бо важко буде знайти країну-члена НАТО, в якій вся енергетична безпека країни залежить від однієї людини. Або постачання питної води для більшої частини країни залежить від одного бізнесмена. Це питання національної безпеки», - зазначила засновниця Ліги антитрасту Агія Загребельська.

Члени Ради громадського нагляду за виконанням Річної національної програми Україна-НАТО на загал пропонують зміни до РНП за такими напрямами: реформування СБУ, безперебійна робота системи антикорупційних органів, реформа судової системи та Конституційного Суду, реформа оборонних закупівель, реформа антимонопольного законодавства, невідкладні заходи в енергетичній сфері.

РНП звертається до української влади і просить врахувати ці прагнення громадянського суспільства та дати доручення включити зазначені пропозиції до проекту Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО на 2022 рік.

Звернення, зокрема, підтримали Сергій Квіт, Національний університет “Києво-Могилянська академія; Олексій Гарань, проф. НаУКМА, науковий директор Фонду “Демократичні ініціативи"; Володимир Огризко, український дипломат, міністр закордонних справ України з грудня 2007 до березня 2009 р.р.; Ганна Гопко, Мережа захисту національних інтересів АНТС; Йосип Зісельс, Ініціативна група “Першого грудня» тощо.

РГН – координаційна платформа, яка охоплює представників експертного середовища, громадських об’єднань, науковців.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк