Виявлення та профілактика поліомієліту в Україні

26 жовтня, 11:00 - пресбрифінг на тему: «Виявлення та профілактика поліомієліту в Україні»

Організатор: Міністерство охорони здоров’я України.

Учасники: Ігор Кузін - заступник міністра-головний державний санітарний лікар України; Гійом Сімонян - керівник програми ВООЗ з питань надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я; Мурат Шахін - Голова представництва ЮНІСЕФ в Україні; Ірина Кисляк - фахівчиня відділу епіднагляду Центру громадського здоров'я; Умід Шарапов - старший радник програми з імунізації, Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC); Марія Пасельська - медіаменеджерка Центру громадського здоров'я, модераторка.

Довідково. 24 жовтня відзначають Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. З нагоди цього дня Міністерство охорони здоров’я, Центр громадського здоров’я, Дитячий фонд ООН (UNICEF), Всесвітня організація охорони здоров’я, привертають увагу до способів профілактики цієї хвороби і до небезпеки її поширення.

Акредитація представників ЗМІ: https://bit.ly/3ptwSEK

Акредитація дійсна до 16:00 25.10.2021 року.

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Необхідні щеплення від поліомієліту отримали лише близько 60% дітей першого року життя - Кузін

Лише 59,7% дітей першого року життя отримали необхідні щеплення від поліомієліту, це спричиняє високий ризик поширення хвороби територією країни. Про це на пресконференції в Укрінформі сказав заступник міністра - головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

"На 1 жовтня лише 59,7% дітей першого року життя, які потребують обов'язкових щеплень, отримали всі три дози вакцини проти поліо. І це критично низький показник для України, який представляє в тому числі і певний ризик поширення поліо на території країни", - сказав Кузін.

Головний держсанлікар нагадав, що згідно з національним календарем щеплень діти мають отримувати вакцину від поліомієліту в 2, 4, 6, 18 місяців , а також у 6 років та 14 років.

"Це саме та періодичність, яка має бути відображена в медичних записах дитини. І якщо ви бачите, що пропустили якесь щеплення, то зверніться до свого педіатра чи сімейного ліаря і проконсультуйтесь, як наздогнати пропущену вакцинацію. Зробити щеплення можна в державних поліклініках. Незважаючи на те, що зараз уряд і країна в цілому приділяє увагу вакцинації від коронавірусної хвороби, рутинна вакцинація не має зупинятися в жодному разі", - сказав Кузін.

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня був зареєстрований випадок інфікування поліомієлітом невакцинованої півторарічної дитини в Рівненській області.

Поліомієліт (поліо) — гостра інфекційна хвороба, зумовлена поліовірусом, яка спричиняє інвалідність і є небезпечною для життя. Поліовірус передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу, воду, — та розмножується в кишківнику. Параліч — найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. Єдиний спосіб убезпечитися від наслідків хвороби — це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує.

Зниження темпів вакцинації від поліомієліту підвищує ризик дітей захворіти на цю хворобу - ВООЗ

ВООЗ закликає батьків вакцинувати своїх дітей від поліомієліту. Зниження темпів вакцинації від поліо підвищує ризик дітей захворіти на цю хворобу.

Про це на пресконференії в Укрінформі сказав керівник програми ВООЗ з питань надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я Гійом Сімонян.

"Вакцинуйте своїх дітей. У нас є тільки дві країни у світі - Пакистан та Афганістан, в яких циркулює дикий вірус поліомієліту. Інші країни викоренили цей вірус. Але треба зазначити, що кожна дитина наражається на ризик, через те, що знижуються темпи вакцинації. В Україні в 2020 році загальне охоплення (вакцинацією від поліомієліту - ред.) - 87%. Це дуже мало. Ми мусимо до 100% дійти. Ось цих 13% нам недостає, це шпаринка, щоб поліомієліт повернувся. Також ми спостерігаємо, що в 2021 році рутинна імунізація також зменшила свої темпи", - сказав Сімонян.

За його словами, в деяких областях України охоплення вакцинацією від поліо на рівні 50%.

Він нагадав, що у 1988 році відбулася Всесвітня асамблея ВООЗ і країни-учасниці взяли на себе зобов'язання із викорінення поліомієліту. Наразі майже 98% цього вірусу знешкоджено. 5 із 6 регіонів ВООЗ заявили, що вільні від поіломієліту, включаючи Європейський регіон ВООЗ, який заявив про це в 2002 році .

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня був зареєстрований випадок інфікування поліомієлітом невакцинованої 17-місячної дитини в Рівненській області. За даними МОЗ, лише 59% дітей першого року життя вакциновані від поліомієліту згідно з Національним календарем щеплень.

Поліомієліт (поліо) — гостра інфекційна хвороба, зумовлена поліовірусом, яка спричиняє інвалідність і є небезпечною для життя. Поліовірус передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу, воду, — та розмножується в кишківнику. Параліч — найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. Єдиний спосіб убезпечитися від наслідків хвороби — це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує.

CDC надасть технічну допомогу Україні в розслідуванні спалаху поліомієліту

Фахівці Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC) візьмуть участь у розслідуванні спалаху поліомієліту в Україні.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав старший радник програми з імунізації Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC) Умід Шарапов.

“CDC буде і далі надавати підтримку МОЗ України, а також Глобальна ініціатива з ліквідації поліомієліту, це надання рекомендацій та розробка плану реагування. Наприкінці цього тижня експерти з поліовірусу з Атланти, де знаходиться штаб-квартира CDC, прибудуть в Україну для надання технічної допомоги у розслідуванні цього спалаху, для підготовки плану реагування на спалах, а також розробки плану посилення епіднагляду за поліомієлітом” - сказав Шарапов.

Також він нагадав, що важливо посилити вакцинацію проти кору, спалах якої стався в Україні в 2017 році, і зауважив, що рівень вакцинації від кору в Україні на той час був найнижчим серед усіх країн світу.

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня був зареєстрований випадок інфікування поліомієлітом невакцинованої 17-місячної дитини в Рівненській області. За даними МОЗ, лише 59% дітей першого року життя вакциновані від поліомієліту згідно Національному календарю щеплень. Зараз в Рівненьській та Закарпатській областях проводиться епідемічне росзлідування, результати якого МОЗ обіцяє оприлюднити найближчим часом. Також у Рівненській області пройде нульовий тур імунізації дітей від поліомієліту.

На Рівненщині запустили нульовий раунд імунізації дітей від поліомієліту - Кузін

У Рівненській області запустили нульовий раунд імунізації дітей від поліомієліту у зв'язку з реєстрацією випадку вакциноспорідненого поліовірусу типу 2.

Про це на пресконференції в Укрінформі розповів заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітраний лікар Ігор Кузін.

"З приводу ситуації, яка трапилася в Рівненській області, в Україні був зарестрований випадок вакциноспорідненого поліовірусу типу 2. Ці результати були підтверджені національною референс-лабораторією ВООЗ. Відповідно відбулося засідання комісії ТЕБ та НС на рівні Рівненської області, де було оголошено надзвичайну ситуацію біологічного характеру обласного рівня. По інструкціям, якими зараз керується уряд, було запущено нульовий раунд імунізації дітей на рівні області, який необхідний для того, що захистити дітей від поліовірусу", - сказав Кузін.

За його словами, нині проводиться епідеміологічне розслідування, працюють дві команди на рівні Рівненської та Закарпатської областей, МОЗ очікує на результати лабораторних досліджень на рівні цих областей.

"У цих областях ми наголошуємо на посиленні рутинної імунізації дітей віком до 1 року інактивованою поліовакциною, а також охоплення дітей інших вікових груп. Також проводяться зустрічі з батьками, які відмовляються від щеплень, для того, щоб переконати їх або надати достовірну інфомацію про те, що таке поліомієліт, як він перебігає, які є ризики. І також проводиться обстеження контактних осіб, які мешкали в одній родині, щоб зробити певні висновки", - розповів він.

Головний держсанлікар поінформував, що після проведення епідрозслідування буде ухвалено рішення про проведення турової імунізації дитячого населення.

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня був зареєстрований випадок інфікування поліомієлітом невакцинованої 17-місячної дитини в Рівненській області. За даними МОЗ, лише 59% дітей першого року життя вакциновані від поліомієліту згідно Національному календарю щеплень.

Поліомієліт — гостра інфекційна хвороба, зумовлена поіловірусом, яка спричиняє інвалідність і є небезпечною для життя. Поліовірус передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше через брудні руки, інфіковану їжу, воду, та розмножується в кишківнику. Параліч — найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. Єдиний спосіб убезпечитися від наслідків хвороби — це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує.

У Рівненській області вакциною від поліомієліту охоплено вже 65% дітей, які раніше не були щеплені від цієї хвороби - ЦГЗ

У Рівненській області вакцинацією від поліомієліту охоплено вже 65% дітей, які раніше не були щеплені від поліомієліту. Про це на пресконференції в Укрінформі розповіла фахівець відділу епіднагляду Центру громадського здоров'я Ірина Кисляк.

“На сьогодні 65% запланованих “відмовників”, тих дітей, які не були щеплені, в першу чергу вже охоплені інактивованою поліомієлітною вакциною. Були створені бригади, які виїжджали і проводили щеплення”, - сказала Кисляк.

Вона додала, що тепер очікуються результати епіддослідження, яке проводиться у зв’язку із захворюванням на поліомієліт 17-місячної дитини.

“Залежно від того, яка ситуація буде з вакциноспорідненим поліовірусом, що ми знайдемо серед контактів, що виявимо в навколишньому середовищі, будуть конкретні кроки щодо проведення масової імунізації, така як була в 2016-2017 роках, коли у нас був зареєстрований спалах поліомієліту в Закарпатській області”, - сказала Кисляк.

Вона також повідомила, що дитина, яка захворіла на поліомієліт, виховується в багатодітній родині, батьки якої відмовилися від щеплень через релігійні переконання. Нині фахівці проводять дослідження контактів цієї родини, в тому числі і серед їх знайомих у Закарпатській області.

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня був зареєстрований випадок інфікування поліомієлітом невакцинованої 17-місячної дитини в Рівненській області. За даними МОЗ, лише 59,7% дітей першого року життя вакциновані від поліомієліту згідно з Національним календарем щеплень. У Рівненській та Закарпатській областях проводиться епідемічне розслідування, результати якого МОЗ обіцяє оприлюднити найближчим часом. Також у Рівненській області проходить нульовий тур імунізації дітей від поліомієліту.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк