Чи знають українці про ризики вживання трансжирів? Результати опитування

21 жовтня, 10:30 - презентація результатів всеукраїнського опитування “Думки і погляди населення України щодо трансжирів” Київського міжнародного інституту соціології

Організатор: Центр громадянського представництва «Життя».

Учасники: Андрій Скіпальський - спеціаліст ВООЗ з факторів ризику неінфекційних захворювань; Олег Дудін - головний фахівець відділу поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров’я МОЗ України; Вікторія Захожа - заступник директора КМІС; Лілія Олефір - виконавча директорка “Центру громадянського представництва “Життя”; Тетяна Скапа - в.о. керівника експертної групи з питань профілактики неінфекційних захворювань та формування здорового способу життя Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності МОЗ.

Коротко. Опитування було проведено з метою визначити рівень обізнаності про шкоду споживання трансжирів для здоров’я та підтримки законодавчого обмеження використання трансжирів у харчових продуктах.

Споживання трансжирів промислового виробництва, які містяться в оброблених харчових продуктах, зокрема, в тортах, печиві, бісквітах, швидкій їжі, ультраоброблених продуктах, кулінарних маслах та спредах, щорічно призводить до смерті понад півмільйона людей в усьому світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку помирає 500 тис. людей у світі від хвороб серця, спричинених споживанням харчових продуктів із вмістом трансжирів. Вилучення штучно вироблених трансжирів зі світової сітки постачання харчових продуктів може врятувати понад 17 мільйонів життів протягом наступних 25 років і запобігти як мінімум удвічі збільшенню кількості серцевих нападів.

На сьогодні 42 країни успішно захистили своє населення від ризику виникнення серцево-судинних захворювань через вживання трансжирів, запровадивши передові регуляторні практики. У 2018 році Всесвітня організація охорони здоров'я ініціювала пакет дій REPLACE та закликала до глобальної відмови від трансжирів до 2023 року.

В Україні вже зареєстровано декілька законодавчих ініціатив щодо врегулювання трансжирів у складі харчових продуктів.

Довідково. Всеукраїнське опитування “Думки і погляди населення України щодо трансжирів” проводилося Київським міжнародним інститутом соціології у вересні 2021 року в рамках регулярного Омнібусу на замовлення та за фінансової підтримки Бюро ВООЗ в Україні та ГО «Життя» (в рамках ініціативи Resolve to Save Lives Всесвітньої організації охорони здоров'я Vital Strategies).

Контактна особа: Валерія Сємкова, valeria.s@center-life.org; 096 655 67 63

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні 82% опитаних підтримують законодавчі обмеження щодо виробництва та використання трансжирів

В Україні 82% опитаних підтримують законодавче регулювання щодо обмеження вмісту трансжирів у харчових продуктах промислового виробництва.

Про це сказала виконавчий директор “Центру громадянського представництва “Життя” Лілія Олефір на пресконференції в Укрінформі, презентуючи результати всеукраїнського опитування про обізнаність населення щодо небезпеки вживання трансжирів.

"Ми запитували, чи українці підтримують ухвалення законодавчих ініціатив і власне те, щоб держава впровадила норми, які б зменшили вміст трансжирів у харчових продуктах, і 82% українців відповіли, що вони підтримують обмеження вмісту трансжирів на державному рівні. І щоб це стосувалося всього населення без винятку", - сказала Олефір.

Вона зазначила, що всього лише 38% респондентів знають, в яких звичних для нас продуктах харчування містяться трансжири. За її словами, на сьогодні у 42 країнах світу вже діють обмеження вмісту трансжирів у харчових продуктах, Україна досі не входить до цього переліку.

Головний фахівець відділу поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров’я МОЗ Олег Дудін підкреслив, що ЦГЗ підтримує законодавчі обмеження щодо виробництва та використання трансжирів, які є небезпечними та призводять до погіршення здоров'я, інвалідизації і передчасної смертності населення України.

Всеукраїнське опитування “Думки і погляди населення України щодо трансжирів” проводилося Київським міжнародним інститутом соціології у вересні 2021 року в рамках регулярного Омнібусу на замовлення та за фінансової підтримки Бюро ВООЗ в Україні та ГО «Життя» (в рамках ініціативи Resolve to Save Lives Всесвітньої організації охорони здоров'я Vital Strategies).

У рамках дослідження методом телефонного опитування за допомогою комп'ютера (САТІ) було проведено 2006 інтерв'ю. Дані репрезентативні для населення України у віці 18 років та старші (без Криму і окупованих частини Донбасу). Похибка вибірки з ймовірністю 0,95 не перевищує 2,5%.

В Україні 61% дорослого населення регулярно вживають продукти з трансжирами - опитування

В Україні 61% дорослого населення регулярно вживають продукти, що містять трансжири.

Про це сказала виконавчий директор “Центру громадянського представництва “Життя” Лілія Олефір на пресконференції в Укрінформі, презентуючи результати всеукраїнського опитування про обізнаність населення щодо небезпеки вживання трансжирів.

"61% респондентів вважають, що їхній звичайний раціон включає продукти з трансжирами... Натомість 28% респондентів зазначили, що їхній звичайний раціон не включає продукти з трансжирами. Водночас наступне питання, коли перераховувалися продукти, в яких містяться трансжири, дозволило нам з'ясувати, що з цих 28% респондентів значна кількість все ж таки вживає продукти з вмістом трансжирів", - сказала Олефір.

Вона зазначила, що 73% респондентів, які стверджують, що такі продукти не є частиною їхнього звичайного раціону, вживають продукти з трансжирами не рідше 1-2 днів на тиждень.

Дані опитування свідчать, що 74% українців споживають домашню їжу, смажену на олії, не рідше 1-2 днів на тиждень. Також вони доволі часто вживають продукти, виготовлені з використанням маргарину та інших рослинних жирів (63%), а найрідше респонденти вживають снеки (13%) та смажену їжу, виготовлену поза домом (18%). Зокрема, чим молодші респонденти, тим частіше вони вживають продукти з вмістом трансжирів.

Всеукраїнське опитування “Думки і погляди населення України щодо трансжирів” проводилося Київським міжнародним інститутом соціології у вересні 2021 року в рамках регулярного Омнібусу на замовлення та за фінансової підтримки Бюро ВООЗ в Україні та ГО «Життя» (в рамках ініціативи Resolve to Save Lives Всесвітньої організації охорони здоров'я Vital Strategies).

У рамках дослідження методом телефонного опитування за допомогою комп'ютера (САТІ) було проведено 2006 інтерв'ю. Дані репрезентативні для населення України у віці 18 років та старші (без Криму і окупованих частини Донбасу). Похибка вибірки з ймовірністю 0,95 не перевищує 2,5%.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк