"ШАНУЮ ВОЇНІВ, БІЖУ ЗА ГЕРОЇВ УКРАЇНИ". Щорічний всеукраїнський патріотичний забіг з легкої атлетики

7 липня, 13:00 - пресконференція щодо проведення щорічного всеукраїнського патріотичного забігу з легкої атлетики в пам’ять про загиблих воїнів “ШАНУЮ ВОЇНІВ, БІЖУ ЗА ГЕРОЇВ УКРАЇНИ”

Організатор: Міністерство у справах ветеранів України.

Спікери: Ігор Безкаравайний - заступник міністра у справах ветеранів України; Олег Дурмасенко - співзасновник забігу, волонтер, громадській діяч, підприємець, голова ГО “Славетні епохи України”; Леся Яремійчук - керівниця відділу молодіжної політики Департаменту молоді та спорту КМДА; Руслан Боровик - гранатометник 1-ї роти 90-го батальйону із позивним "Багдад", "позаштатний фотограф" оборони Донецького аеропорту, у минулому миротворець, учасник попередніх забігів; Олена Распутна - заступник директора компанії Rozetka; Северин Наливайко – журналіст, комунікаційник Національного музею Революції Гідності, модератор.

Коротко. Цьогорічний забіг відбудеться 28 серпня в Києві та в регіонах України. Організатори забігу розкажуть яким маршрутом цьогоріч планують бігти учасники забігу, в яких регіонах можна буде долучитися до всеукраїнського заходу, як зареєструватися та що очікує на учасників цьорічного забігу. Під час заходу буде оголошено про старт реєстрації на забіг.

Організатори всеукраїнського патріотичного забігу: Міністерство у справах ветеранів України у співпраці з КБУ “Київський міський центр допомоги учасникам антитерористичної операції”, ГО “Славетні епохи України”, ГС “Національна рада спортивної реабілітації захисників України”, ГО “Об’єднані Війною. 90-й батальйон”, Київський міський Палац ветеранів та Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій.

Партнери: Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності, ГО "Асоціація медиків Революції Гідності", ГО ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ'​ЄДНАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ, Рекламно-виробниче бюро «Гржабовський ТМ», Центр реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС “ЯРМІЗ”, ГО «Київська міська спілка ветеранів АТО Подільського району», Сили спеціальних операцій ЗСУ, Благодійний фонд "Мрію Жити", Муніціпальна Варта Києва.

Довідково. Забіг “ШАНУЮ ВОЇНІВ, БІЖУ ЗА ГЕРОЇВ УКРАЇНИ”, вшановує пам’ять загиблих воїнів АТО й ООС та є виявом подяки військовослужбовцям та їхнім сім’ям за внесок у збереження територіальної цілісності країни.

На спортивному заході кожен учасник має пробігти обрану ним дистанцію із закріпленим на футболці іменем знайомої або незнайомої людини, яка віддала життя в боротьбі за територіальну цілісність України. Можна повідомити ім’я родича чи друга, номер з іменем та прізвищем загиблого воїна буде присвоєно бігунові при реєстрації.

2018 року територією "Експоцентру України" пробігли 300 учасників першого пам'ятного забігу за воїнів. Наступні забіги відбулися на Трухановому острові та в парку "Межигір'я", збираючи щоразу більше учасників.

Окрім патріотично налаштованих українців, у першому забігу взяли участь представники посольства Великої Британії та військовий аташе посольства США, а спеціальним гостем був Джордж Лутц, засновник американської організації "Шануй і пам’ятай" та організатор аналогічного всеамериканського забігу за загиблих воїнів.

Довідкова інформація: Пресслужба Національного музею Революції Гідності: +38 096 39 34 566 press@maidanmuseum.org

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві відбудеться забіг у пам’ять про загиблих воїнів АТО

У Києві та в регіонах України 28 серпня відбудеться щорічний всеукраїнський патріотичний забіг з легкої атлетики в пам’ять про загиблих воїнів - “Шаную воїнів, біжу за Героїв України”.

Про це повідомив заступник міністра у справах ветеранів України Ігор Безкаравайний на пресконференції в Укрінформі.

"Міністерство у справах ветеранів вже другий рік підтримує всеукраїнський забіг “Шаную воїнів, біжу за Героїв України”, і цей захід вже вдруге внесено до календарного плану міністерства до відзначення Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, територіальну цілісність і суверенітет України... Війна на жаль триває вже восьмий рік, і ми продовжуємо втрачати побратимів, посестер, рідних братів та сестер, дружин, доньок, і поки не зрозуміло коли це закінчиться", - сказав Безкаравайний.

Він зазначив, що в українському суспільстві тема смерті залишається табуйованою. На його думку, потрібно відходити від старих традицій вшанування пам'яті, які на даний момент не є сучасними, а є бутафорськими.

"Нам потрібно заснувати нові традиції, такі традиції, як цей забіг, тому що мені здається, що ці хлопці і дівчата, які загинули, хотіли б, щоб про них говорили в іншому ключі. Говорили з життєствердною позицією. І от забіги, такі акції, такі заходи говорять про те, що Україна продовжує свій рух навіть після того, як частина найкращих синів і доньок загинуло. Нам треба ці нові традиції засновувати, поширювати, робити їх все масовішими, і використовувати сучасні тренди", - сказав Безкаравайний.

Він додав, що минулого року 600 осіб взяло участь у забігу, і всі бігали в пам'ять про своїх близьких.

Cпівзасновник забігу, волонтер, громадській діяч, підприємець, голова ГО “Славетні епохи України” Олег Дурмасенко зазначив, що маршрут який планувався у 2020 році буде і у 2021 році. У Києві старт і фініш буде на Майдані Незалежності. За його словами, очікується, що у забігу візьме участь більше 1000 учасників.

"Сьогоднішнім днем ми оголошуємо старт реєстрації. Кожен зареєстрований учасник отримає картку учасника, і це буде, як підтверджувальний документ на участь в забігу. Учасники приймають участь від 18 років", - сказав Дурмасенко.

Він додав, що можна бігти на різні дистанції: 2 км, 5 км, 10 км.

На забігу “Шаную воїнів, біжу за Героїв України” кожен учасник має пробігти обрану ним дистанцію із закріпленим на футболці іменем знайомої або незнайомої людини, яка віддала життя в боротьбі за територіальну цілісність України. Можна повідомити ім’я родича чи друга, номер з іменем та прізвищем загиблого воїна буде присвоєно бігунові при реєстрації.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк