30-річчя Конвенції ООН про права дитини: сучасні виклики в Україні

19 листопада, 15:00 - 30-річчя Конвенції ООН про права дитини: сучасні виклики в Україні

Організатор: ГО “Всеукраїнська фундація “Захист прав дітей”.

Учасники: Олексій Лазаренко - віцепрезидент ГО “Всеукраїнська фундація “Захист прав дітей”; Аксана Філіпішина - представник Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав дитини та сім’ї; Артем Голубов - експерт з правових питань ГО “Всеукраїнська фундація “Захист прав дітей”.

Питання до обговорення:

Чи всі діти в Україні мають рівні права і можливості?

Чи достатньо уваги приділяє держава дітям, що постраждали внаслідок збройного конфлікту?

Чи є правосуддя України дружнім до дитини, як тієї що вчинила правопорушення так і тієї, яка постраждала внаслідок злочину?

Чи дійсно дитина в Україні захищена від усіх форм насильства: домашнього, сексуального, булінгу?

Довідково. У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам ввести в практику святкування Всесвітнього дня дитини, як дня світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвяченого діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. У різних країнах світу цей день може відзначатися будь-коли й встановлюється на розсуд урядів держав.

20 листопада 1959 року 14 сесією Генеральної Асамблеї ООН була ухвалена Декларація прав дитини, а 20 листопада 1989 року вже на 44 сесії Генеральної Асамблеї ООН була ухвалена Конвенція про права дитини. 30 років світова спільнота працювали над складним і дуже відповідальним завданням – виписати норми, які б одночасно гарантували права і встановлювали обов’язки країнам по забезпеченню цих прав, адже дитина є особливим суб’єктом права, яка самостійно не має можливості їх захисти. Ця Конвенція є засадничим міжнародним правовим актом із захисту прав дитини, який ратифікований 193 країнами світу.

Як зазначають організатори, у наступному році Комітет ООН з прав дитини буде розглядати звіти України про стан справ із забезпечення та дотримання прав дитини, як урядовий так і альтернативний, який був підготовлений українськими недержавними громадськими організаціями.

Підсумкові матеріали:

З початку російської агресії на Донбасі в Донецькій та Луганській областях проживали близько 14 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки — Філіпішина

Станом на 2014 рік на території Донецької та Луганської областей проживали близько 1 млн дітей, 14 тисяч із яких — діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Про це зазначила представник Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина під час пресконференції на тему “30-річчя Конвенції ООН про права дитини: сучасні виклики в Україні” в Укрінформі.

“Якщо говорити про дітей із сходу, то на момент із 2014 року на території Донецької, Луганської області проживало близько 1 млн дитячого населення. 14 тисяч із цих дітей - діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування. Сьогодні не всіх дітей вдалося перемістити з непідконтрольних територій. За даними Міністерства соціальної політики перемістилося лише 1 065 дітей, позбавлених батьківського піклування, і 3, 5 тисячі, за даними міністерства, залишилися проживати на підконтрольній території”, - сказала Філіпішина.

Вона назвала надзвичайно критичною ситуацію з моніторингом дотримання прав дітей на непідконтрольній Україні територіям.

“Дані, які вдається отримувати, це виключно дані, які можуть надати міжнародні організації, які неохоче озвучують будь-які цифри з тим, щоб не потрапити в ситуацію недоступу до тих територій. На превеликий жаль, питання захисту прав дітей не озвучується і не декларується на державному рівні як частина перемовин, частина перемовин у ситуації цього збройного конфлікту”, - зауважила Філіпішина.

Водночас вона наголосила на тому, що моніторинг уповноваженого з прав дитини засвідчує проблеми, з якими стикаються наші діти.

“Наприклад, ті діти, які стають сиротами сьогодні на непідконтрольній території, а родичі залишилися на підконтрольній уряду території... Сьогодні є величезний супротив і перешкоди, перепони для того, щоб ці діти були переміщені. Не дозволяється вивозити людей, і родичі, які залишилися там, ризикують своїм життям, і ці процеси абсолютно не врегульовані, щоб дитину можна було перемістити, і тут надати їй опіку”, - додала представник уповноваженого.

Вона нагадала, що 20 листопада відзначається 30-річчя конвенції ООН про права дитини, прийнятої Генасамблеєю ООН у 1989 році, і вже у 2020 році Україна буде звітувати перед Комітетом ООН про ситуацію у сфері захисту прав дитини.

“Ми вперше будемо звітувати по практичній реалізації факультативного протоколу як невід’ємною частиною конвенції ООН про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах. Україна, на превеликий жаль, виявилася не готова до цих викликів і ми на сьогодні мусимо констатувати, що наші діти в тій чи інші мірі втягнуті в цей збройний конфлікт”, - додала Філіпішина.

Близько 20 тисяч дітей на сході країни піддаються ризику через російську агресію на Донбасі — Філіпішина

Через російську агресію на територіях Донецької та Луганської областей майже 20 тисяч дітей, котрі навчаються у школах в зоні досягання обстрілів та на лінії зіткнення, піддаються ризику.

Про це зазначила представник Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина під час пресконференції на тему “30-річчя Конвенції ООН про права дитини: сучасні виклики в Україні” в Укрінформі.

“Якщо говорити про певні цифри і дітей, які піддаються ризику, то станом на 2019 рік, наприклад, говоримо про небезпеку в освітньому процесі, за нашими даними, за тією інформацією, яку надали нам цивільні військові адміністрації у Донецькій та Луганській області, у Донецькій області в зоні досягнення обстрілів було розташовано 119 навчальних закладів, у яких навчається понад 12 тисяч дітей. У Луганській області на лінії зіткнення знаходиться 66 закладів освіти, у яких навчається понад 8 тисяч дітей. Я говорю про сторону, яка підконтрольна урядові України”, - сказала Філіпішина.

Також вона повідомила про відсутність інформації щодо кількості подібних навчальних закладів, розташованих по інший бік лінії розмежування, та дітей, які в них навчаються.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк