Забуті живі. Законодавче врегулювання захисту заручників, полонених та ув'язнених із політичних мотивів

21 березня 12:00 - Забуті живі. Законодавче врегулювання захисту заручників, полонених та ув'язнених із політичних мотивів

Організатори: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Медійна ініціатива за права людини, ГО «Юридична сотня», Об'єднання родичів політв'язнів Кремля, ГО «Блакитний птах» за підтримки Міністерства інформаційної політики України.

Учасники: Ірина Геращенко - перший віце-спікер Верховної Ради України;  Ірина Луценко - народний депутат України, представник Президента України у Верховній Раді;  Олександр Терещенко - заступник міністра у справах ветеранів; Ірина Суслова - народний депутат України, член Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин;  Олександр Павліченко - виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини; Ігор Гриб - начальник Відділу з питань осіб, позбавлених особистої свободи Міністерства з питань тимчасово окупованих територій України;  Михайло Остриков -  радник міністра Відділу забезпечення діяльності міністра (патронатна служба) Міністерства соціальної політики України; Ахтем Чийгоз -  заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, колишній ув'язнений із політичних мотивів; Андрій Андросов - в.о. начальника відділу аналітики Прокуратури Автономної Республіки Крим; Юрій-Богдан Шухевич - народний депутат України; Уладзімір Шчербау - Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні; Марія Томак - координаторка «Медійної ініціативи за права людини»;  Леся Василенко - голова ГО «Юридична Сотня»; Вікторія Дідач - юрист ГО «Юридична сотня»; Ганна Мокроусова  - голова ГО «Блакитний птах»; Володимир Фомічов - колишній заручник незаконних збройних формувань т.з. «ДНР»; Ігор Мамонтов -  помічник-консультант народного депутата України Юрія-Богдана Шухевича;  Валентин Вигівський - координатор проектів ГО «Об’єднання родичів політв’язнів Кремля», батько ув’язненого з політичних мотивів Валентина Вигівського;  Вікторія Пантюшенко -  дружина військовополоненого Богдана Пантюшенка; Світлана Тимофеєва - дружина цивільного заручника; Ігор Козловський - колишній заручник незаконних збройних формувань т.з. «ДНР»; Аліна Павлюк -  координаторка проектів «Українська правова консультативна группа».

Коротко. Мета заходу - обговорення актуальних питань щодо соціального захисту заручників, полонених та громадян України, які утримуються незаконно, з політичних мотивів, пошук оптимального рішення в частині законодавчого врегулювання їх соціального захисту.

Під час «круглого столу» планується огляд законопроектів, включених до порядку денного Верховної Ради України, а саме проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про боротьбу з тероризмом» (щодо основ соціального захисту заручників)» № 8337 та «Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами» № 8205.

Подія у фейсбуці: https://www.facebook.com/events/1233621396792705/

Додаткова інформація за тел.: 050 6 94 84 52 та електронною адресою: legal100.pr@gmail.com (Олена Лисенко, керівниця комунікаційного напряму ГО «Юридична сотня»).

Підсумкові матеріали:

Ірина Геращенко заявила, що Москалькова і Гризлов суперечать один одному

Заява російського омбудсмена Тетяни Москалькової про відсутність у неї мандату займатися питаннями обміну засуджених суперечать висловлюванням представника Росії у Тристоронній контактній групі у Мінську Бориса Гризлова.

Про це сказала під час круглого столу в Укрінформі у четвер перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Учора Москалькова заявила, що у неї немає мандату займатися звільненням росіян, які засуджені в Україні за важкі злочини, в обмін на українців. Це цікаво, тому що у Мінську українська сторона минулого разу 13 листів передала на Гризлова і російську делегацію з вимогою здійснити обмін, і уже цього року ми двічі передали списки 25 на 25. Ми чуємо від Гризлова весь час, що на це є мандат уповноважених - Денисової і Москалькової. Тобто у Російській Федерації одна рука не знає, що робить друга рука", - сказала вона.

Геращенко додала, що 20 березня вона спільно з представником України у Тристоронній контактній групі Євгеном Марчуком направили відповідне звернення "з усіма цитатами Москалькової на пана Гризлова".

Вона також повідомила, що питання обміну 25 засуджених в Україні росіян на українських в'язнів Кремля буде розглядатися першим 27 березня під час зустрічі у Мінську. "Ми ще раз наполягаємо на формулі 25 на 25", - наголосила Геращенко.

Як повідомлялося, 20 березня російський омбудсмен Тетяна Москалькова відвідала судове засідання щодо керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського.

Політв'язень Гриб напередодні суду побачився з матір'ю

Український політв'язень Павло Гриб напередодні судового засідання побачився зі своєю маір'ю, проте від її пропозиції передати їжу відмовився.

Про це журналістам розповів батько ув'язненого Ігор Гриб, повдіомляє кореспондент Укрінформу.

"Вчора ввечері спілкувався з дружиною, вона мала побачення з Павлом напередодні сьогоднішнього судового засідання. Вона констатує дуже поганий стан його здоров'я, постійні скарги. Мене дуже насторожило те, що коли вона запропонувала сину передати поїсти, він сказав: "Нічого мені не передавай". Я вже не знаю, чесно кажучи, що і думати", - сказав він.

За словами батька, наразі у ростовському суді відбуваються судові дебати, прокурор попросив для Павла 6 років ув'язнення.

Ігор Гриб наголосив, що у родини немає сподівань на те, що російський суд прийме рішення про незаконність утримання Павла і що його відпустять.

"В нас одна надія, що відбудеться якийсь обмін, або, можливо, гуманітарна акція з боку керівництва РФ. Якщо Павлу не зробити термінової операції, яка не вилікувала б, а підтримувала його здоров'я, він просто помре", - наголосив батько політв'язня.

Ігор Гриб також повідомив, що наразі з його сином контактує лише адвокат, а матері в залі суду заборонили фотографувати сина.

Як повідомлялося, у російському Ростові-на-Дону в четвер розпочалися дебати у справі українського політв'язня Павла Гриба. 20-річний українець повідомив, що почувається погано і належної медичної допомоги йому не надають. Він також зазначив, що не здатний брати участь у дебатах, скаржився на нудоту та болі. Українцю викликали швидку допомогу.

Раніше Північно-Кавказький окружний військовий суд Росії у справі українського політв'язня Гриба призначив дебати на 21 та 22 березня.

На засіданні у справі Гриба 4 березня виступив його український лікар Василь Притула.

Раніше Ігор Гриб повідомив, що у Павла, ймовірно, виявили симптоми хвороби Альцгеймера, а український омбудсмен Людмила Денісова заявила, що політв'язень Гриб потребує негайної операції на серці.

21 грудня 2018 року суд відмовився відпустити політв’язня Гриба з СІЗО під домашній арешт за станом здоров’я. Наглядова комісія в РФ назвала умови СІЗО "придатними" для утримання Павла.

Українець Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року в Гомельській області Білорусі, куди поїхав на зустріч із дівчиною з Сочі, з якою познайомився в інтернеті.

Пізніше в інтерв'ю дівчина зізналася, що запросити хлопця до Білорусі її змусили співробітники ФСБ Росії.

Гриба виявили в СІЗО-5 у Краснодарі: його звинуватили за 205-ю статтею Кримінального кодексу Росії (тероризм).

Відео з круглого столу:

 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк